Soţii de dictatori: Prime Doamne care nu sunt de invidiat

Soţii de dictatori: Prime Doamne care nu sunt de invidiat

Soţii de dictator

În spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie, spune o vorbă veche. Însă nu-i lucru uşor să fii soţie de dictator, iar în sprijinul acestei afirmaţii stau mărturie femeile care s-au căsătorit cu lideri aprigi precum Stalin, Mussolini, Hitler sau Saddam Hussein.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia de presă rusă RIA Novosti trece în revistă nouă soţii de dictator care nu au dus o viaţă tocmai de invidiat alături de soţii lor.

Ri, soţia lui Kim Jong-un

Cu cât se ştie mai puţin despre viaţa privată a unui politician, cu atât mai mare este zarva creată de public pentru a afla detalii despre aceasta. Kim Jong-un a ţinut presa internaţională într-o alertă continuă din momentul în care a apărut alături de o femeie în public. Din acel moment, presa a început să vehiculeze tot mai multe ipoteze cu privire la identitatea femeii misterioase. La scurt timp de la aceste apariţii repetate, televiziunea nord-coreeană a anunţat că liderul este căsătorit cu Ri Sol-ju, cea care l-a însoţit la ultimele evenimente. În scurt timp, au apărut şi presiunile asupra rolului pe care ea îl va avea în continuarea dinastiei Kim.

Nadia, soţia lui Stalin

Nadia Alilueva, cea de-a doua soţie a lui Joseph Stalin, a fost căsătorită timp de 14 ani cu dictatorul Uniunii Sovietice. Când i-a devent soţie, avea doar 16 ani, iar el 39. În octombrie 1932, însă, aceasta s-a împuşcat în inimă. Cu o zi înainte de tragedie s-a plâns de viaţa pe are o duce alături de Stalin, spunând că nu mai poate continua şi că trebuie să divorţeze. În faţa sicriului soţiei, el ar spus: „M-a părăsit ca duşmancă!“ Există, însă, şi ipoteza potrivit căreia Nadia a fost asasinată de propriul ei soţ, din cauza relaţiei adultere cu un evreu. Svetlana, fiica lor, avea să scrie mai târziu că cei doi dormeau de mult în camere separate, iar Stalin chema adesea acasă balerine şi soliste de operă.

Eva, soţia lui Hitler

Viaţa de familie a Evei Braun a durat 13 ani, însă oficial doar o zi. La începutul lui 1932, Eva Braun a devenit iubita lui Hitler. Ei îi plăceau sporturile, dar nu prea a avut ocazia să le practice din cauza izolării în care era nevoită să trăiască, în calitate de amantă secretă a dictatorului. Cei doi s-au căsătorit pe 29 aprilie 1945, iar a doua zi dictatorul şi soţia sa au murit împreună, într-un pact sinucigaş.

Rachele, soţia lui Mussolini

Soarta lui Rachele Mussolini, căsătorită cu Il Duce timp de 30 de ani, a fost una fericită. În timpul regimului fascist, ea şi-a construit imaginea unei mame şi soţii perfecte. Pe 28 aprilie 1945, Mussolini şi amanta sa, Clara Petacci, au fost prinşi şi executaţi de partizanii italieni. Rachele a părăsit Italia după cel de-al Doilea Război Mondial, dar în 1945 a fost arestată în Elveţia. Ea a fost predată americanilor, dar eliberată câteva luni mai târziu.

Carmen, soţia lui Francisco Franco

În timpul dictaturii lui Francisco Franco din Spania, Carmen Polo a jucat un rol important în viaţa publică şi politică a ţării. Ea a fost singura persoană care a avut o influenţă reală asupra dictatorului. O femeie conservatoare, austeră şi extrem de credincioasă, Doña Carmena fost instigatorul din spatele introducerii cenzurii stricte din ţară şi s-a remarcat prin ambiţie şi aroganţă. După moartea lui Franco, ea a fost predată susţinătorilor dictatorului El Moviemento. În ultimii ani de viaţă, Carmen Polo a trăit ca o pustnică, abandonând foarte rar casa, refuzând să vorbească cu presa şi nemanifestând niciun interes faţă de viaţa politică a ţării.

Lucia, soţia lui Augusto Pinochet

În 1943 Augusto Pinochet s-a căsătorit cu Lucia Hiriart Rodriguez, în vârstă de 20 de ani. Se cunosc foarte puţine date despre soţia dictatorului chilian. După moartea acestuia, numele Luciei a fost menţionat doar o dată, în 2007, când văduva de 84 de ani a fost arestată împreună cu cei cinci copii adulţi, sub acuzaţia de însuşire a unor proprietăţi ale statului şi a sumei de 27 de milioane de dolari.

Jiang, soţia lui Mao Zedong

Jiang Qing a fost amanta şi ultima dintre soţiile liderului comunist chinez Mao Zedong. Contemporanii o descriu ca fiind o femeie lipsită de valori morale, calculată şi prefăcută, care nu era dispusă să facă nimic dacă nu primea ceva în schimb. După moartea lui Mao a încercat să devină moştenitorul lui politic, dar a fost respinsă. Viaţa ei s-a sfârşit tragic în data de 14 mai 1991, când a fost găsită spânzurată într-una dintre camerele reşedinţei din Beijing.

Sadija, soţia lui Saddam Hussein

Sajida Tulfah nu  a fost doar soţia lui Saddam Hussein, ci şi verişoara lui. Acest fapt nu a împiedicat-o să dea naştere celor doi băieţi şi celor trei fete. După cum a povestit amanta lui Saddam Parisoula Lampsos, Sajida are „o femeie care stătea chiar şi câte un an departe de soţul său, până când Saddam îi permitea să se întoarcă“.

Sarah, soţia lui Idi Amin Dada

De departe cea mai dificilă viaţă a dus-o Sarah, cea de-a cincea soţie a preşedintelui Ugandei, Idi Amin Dada, fondatorul celui mai brutal regim totalitar din Africa. Ca să se înţeleagă teroarea prin care a trecut această femeie, trebuie amintit faptul că trupul uneia dintre predecesoarele ei a fost găsit dezmembrat în portbagajul unei maşini, iar al alteia a avut un accident de maşină la comanda soţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: