Se votează în ritm accelerat Unirea cu România: peste 60% vor face acest lucru până în 2019

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localităţile din Republica Moldova votează accelerat Unirea cu România
Localităţile din Republica Moldova votează accelerat Unirea cu România

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

Aproximativ 5% din localităţile din Republica Moldova au votat în mai puţin de o lună o decizie de Unire cu România. Aparent simbolică, alegerea are o puternică încărcătură politică.

Votul a venit, conform legislaţiei din Republica Moldova, în cadrul şedinţelor de Consiliu Local. Primarii în funcţie au propus acest lucru iar majoritatea consilierilor aleşi au decis să aprobe declaraţia de Unire cu România. Aceasta nu produce efecte administrative însă aduce un puternic ecou politic pe plan intern şi extern.

În fapt voturile aleşilor va arăta că Unirea se află la cote mult mai ridicate decât se preconiza.

Peste 60% vor face acest lucru până la finele lui 2018

Ce nu ştie Igor Dodon, dar cu siguranţă presupune, o bună parte din cei care au decis să facă acest lucru aşteaptă două date cu o încărcătură simbolică extraordinar de mare: 27 martie 2018 şi 1 decembrie 2018.

Declaraţii de Unire cu România se vor aproba zilnic, până la acest moment neexistând nici o zi în care să nu se aprobe un astfel de document: inclusiv sâmbăta şi duminica.

Dar mulţi aşteaptă să facă acest lucru pe 27 martie 2018. În acea perioada numărul localităţilor ce vor face acest pas va fi cu adevărat impresionant, cu ecouri pe plan european şi mondial. Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de când Basarabia a decis, prin reprezentanţii săi, să decidă Unirea cu România. A fost prima provincie istorică care a făcut acest pas, dând un exemplu pentru românii din celelalte comunităţi. Şi atunci, ca şi acum, s-a început prin votul la nivelul localităţilor autorităţilor locale.

Pe 1 decembrie 2018 însă Republica Moldova va suferi cu adevărat un şoc la nivelul mafiei politice ce a ţinut sechestrată acest teritoriu locuit majoritar de români. La acel moment poporul român, de jos  în sus, va deveni un exemplu pentru întreaga Uniune Europeană, dispusă acum, mai mult decât oricând, să accepte mesajele de unitatea din interiorul spaţiului comun.

Vom asista la un eveniment nu doar pentru români ci pentru toţi europenii, un motiv în plus pentru izolarea mişcărilor separatiste ce doresc a slăbi construcţia europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite