Scandalul drepturilor de autor ia proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copyro) a decis schimbarea din funcţie a directorului general Nicoleta Cofcinski, care se va întâmpla la jumătatea lunii viitoare. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a decis, în urma unui control efectuat în acest an la Copyro, suspendarea temporară a activităţii acestui organism de la 1 iunie.

Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (Copyro) a avut încasări, în 2009, de circa 1,5 milioane de euro, potrivit ORDA, care acuză că instituţia, a cărui preşedinte este Eugen Uricaru, a păstrat 60% din această sumă. „Legea prevede 15%, nimic mai mult", punctează Robert Bucur, director general ORDA.

Copyro, contestat la vârf

În urma acestor sesizări, la Adunarea Generală a Copyro, care se va desfăşura pe 14 iulie, Nicoleta Cofcinski, director general al instituţiei, va fi schimbată din funcţie, însă preşedintele Eugen Uricaru şi directorul George Bălăiţă vor rămâne în poziţiile lor. „Va fi ales un alt administrator general şi vom introduce în statut obiecţiunile formulate de ORDA", a declarat pentru „Adevărul", Eugen Uricaru, preşedintele instituţiei din 2006.

Triumviratul Kofcinski-Uricaru-Bălăiţă a fost îndelung contestat, existând procese pe rol cu urmaşii lui Mihail Sebastian, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiş. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză şi companiei Adevărul Holding în litigiul cu trustul Intact Media Group, susţinut de Copyro, privind editarea şi comercializarea cărţii „Enigma Otiliei".

În 2005, Eugen Uricaru a fost acuzat de colaborare cu Securitatea şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România cu o lună înainte de expirarea mandatului. Doina Cornea, cunoscuta disidentă a regimului comunist, a aflat de la CNSAS că Uricaru se afla în dosarul ei, printre informatori, sub numele conspirativ „Udrea". Scriitorul a respins, atunci, toate acuzaţiile. Deşi contestat din cauza „afacerilor" oneroase de la Copyro, prozatorul George Bălăiţă a fost distins în iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest,  de Uniunea Scriitorilor, cu Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă literară.

Eugen Uricaru, preşedinte Copyro (stânga), George Bălăiţă, director Copyro (dreapta)



Decizia ORDA de suspendare a activităţii Copyro a venit în urma constatărilor unor ilegalităţi în activitatea instituţiei conduse de Eugen Uricaru. ORDA acuză Copyro că ar fi păstrat un procent de 60% din încasările drepturilor de autor, faţă de 15% cât prevede Legea drepturilor de autor nr.8/1996. „Ce s-a întâmplat la CopyRo? În lege este prevăzut acest barem de 15%, dar Copyro a modificat, prin decizii luate în cadrul adunărilor generale, acest barem, ajungându-se la cel ilegal de 60%", afirmă Robert Bucur.

Bucur a venit  cu măsuri drastice

Situaţia acestei ilegalităţi, mai spune Bucur, care a fost numit director al instituţiei în mai 2010, era de mult cunoscută, însă ORDA a evitat sau a făcut controale superficiale. „E, totuşi, de remarcat că vorbim despre o perioadă de 10 ani de existenţă în care ORDA, din păcate, nu a luat nicio măsură. Nu ştiu de ce, de frică, sau din cauza nepăsării, ori din interes". Bucur mai precizează că, de-a lungul timpului, deşi situaţia se cunoştea, nu au existat „plângeri scrise, documentate, au fost doar plângeri verbale". Bucur explică: „Ce am aplicat în cazul Copyro este a doua sancţiune, conform legii. Există acest termen de 15 iulie când  Copyro trebuie să schimbe administratorul general şi ei au convocat adunarea generală ca să aleagă o variantă şi, astfel, activitatea poate fi reluată".

"Până acum nu s-a luat nicio măsură în cazul Copyro din cauza fricii, nepăsării sau a intereselor.''
Robert Bucur director general ORDA

Cine sunt ORDA şi Copyro

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a fost înfiinţat prin Legea 8/1996, art. 137, şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul proprietăţii intelectuale, în materia drepturilor de autor şi drepturilor conexe, fiind un organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului. Copyro este un organism unic desemnat de ORDA la nivel naţional pentru colectarea remuneraţiei compensatorii privind copia privată prevăzută la art.109 alin. 1 din Legea nr.8/1996. ORDA a desemnat ca unic colector pentru remuneraţia compensatorie pe Copyro.

Uricaru: „Este o aberaţie ce se întâmplă!"

image

Eugen Uricaru a declarat pentru „Adevărul" că instituţia Copyro se va apăra în instanţă. „Este o aberaţie tot ce se întâmplă, noi am încercat doar să apărăm interesele scriitorilor şi am acţionat în deplină legalitate, nu am luat niciodată bani care nu ni se cuvin", a subliniat Eugen Uricaru. Colectarea şi repartizarea drepturilor patrimoniale de autor în domeniul operelor scrise au fost încredinţate Copyro prin mandat ori prin efectul art.25 din legea nr.8/1996 a dreptului de autor şi a drepturilor conexe.

Eugen Uricaru subliniază că instituţia Copyro este unic organism desemnat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor la nivel naţional pentru colectarea remuneraţiei compensatorii privind copia privată prevăzută la art.109 alin.1 din Legea nr.8/1996, potrivit căruia: „Autorii şi editorii de opere fixate pe un suport grafic sau analog au dreptul la o remuneraţie compensatorie pentru copia privată efectuată în condiţiile art. 34 din prezenta lege. Remuneraţia prevăzută la alin.1 va fi plătită de fabricanţii sau importatorii de aparate ce permit reproducerea operelor fixate pe suport grafic sau analog". Din suma colectată, 50% revine deci, conform legii, Asociaţiilor de Editori. „Dacă banii nu mai ajung la editori şi se opresc la asociaţii, nu mai este vina noastră", declară Uricaru. Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor colectează aceasta remuneraţie compensatorie din 1997.

La justificarea lui Eugen Uricaru, care susţine că activitatea Copyro se supune reglementărilor pieţei private şi nu poate fi tras la răspundere de un organism de stat - Orda răspunde: „În ceea ce priveşte poziţia lui Eugen Uricaru, trebuie să spun că acest control al Orda nu priveşte o persoană, ci este legat de atitudinea întregului, a unui organism. Chiar mi-aş dori să fiu acţionat în instanţă de actualul preşedinte al Copyro pentru a se dovedi că avem dreptate. În textul legii scrie foarte clar că organisme precum Copyro sunt sub controlul Orda, tot Orda fiind cel care dă avizul de înfiinţare".

''Noi am încercat doar să apărăm interesele scriitorilor şi am acţionat în deplină legalitate.''
Eugen Uricaru preşedinte Copyro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite