Anchetă „Adevărul“: Ce-aţi făcut la Revoluţie? Răspund academicieni, scriitori, jurnalişti, sportivi şi muzicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Hagi, Ivan Patzaichin, Cătălin Ştefănescu, Ion Cristoiu, Nicolae Breban, Ion Ianoşi, Ioan Holender, Dorli Blaga, Nicu Alifantis şi Cristian Mandeal povestesc, pentru adevarul.ro, cum a fost revoluţia lor.

Scriitorul Nicolae Breban era în Franţa în timpul Revoluţiei. Nu credea c-are să cadă „tiranul“, nici nu mai spera. „Toată lumea în Franţa urmărea ce se întâmplă cu ţările din Est. România era un semn de întrebare. Eram cu Matei Vişniec, un prieten, care spune: «Nicolae, am rămas coada cozii!». Ni se părea că pentru România nu funcţiona teoria dominoului. Când Ceauşescu s-a întors din Iran, toată lumea a zis că nu va cădea. El s-a întors pentru că era rupt total de realitate“, îşi aminteşte academicianul.

Ion Cristoiu nu putea să strige „Jos Ceauşescu!“

Jurnalistul Ion Cristoiu se afla la sediul revistei „Teatru“ – în apropiere de Piaţa Revoluţiei. N-a ieşit în stradă, pentru că n-a crezut, la vremea respectivă, că va veni democraţie în România. „Consideram că trebuie să vină un comunism mai liberal, mai luminat“. Nici „Jos Ceauşescu!“ n-a strigat: „Cum să strig aşa când eu lucram în sistem cu Ceauşescu? Repet, n-am crezut că se va prăbuşi vreodată comunismul“.

cristoiu

Pentru academicianul Ion Ianoşi, revoluţia a fost o fericire. Chiar şi astăzi, la rece, păstreză frumoase amintiri. „M-am raportat univoc pozitiv“, spune. Cum s-a întâmplat? Pe 21 decembrie, Ion Ianoşi programase examul la Estetică. A intrat la examen, au intrat şi studenţii, au scris lucrările şi, când au terminat, au văzut că începuse Revoluţia! Studenţii au ieşit în stradă, dar Ion Ianoşi trebuia să plece la Sinaia, aşa că s-a dus la gară. „Abia la Sinaia am aflat ce s-a-ntâmplat. Am urmărit toată ziua la televizor. M-am urcat în tren în comunism şi m-am dat jos în postcomunism. La întoarcere de la Sinaia, controlorul nici nu ne-a mai cerut bilete“.

image

Hagi dădea examen la facultate

image

„Regele fotbalului românesc“ este student în decembrie ’89. Revoluţia l-a prins la ultimul examen din facultate. Dimineaţa mi-am lăsat maşina undeva, în centru, şi m-am dus la ASE, să dau ultimul examen. Apoi am plecat la Constanţa.  Deja intraseră cu tancurile. Mă speriasem. Am făcut acel Revelion cu Ilie Dumitrescu. Şi i-am spus: «Acum există bogăţie peste tot, dar trebuie să te apleci. Adică trebuie să te mişti. Cine stă şi doarme...».“

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu“ fusese numit de puţin timp secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor). Era în Viena Ioan Holender la Revoluţie. „Am văzut Revoluţia din punct de vedere uman, era dorinţa de a scăpa de teroare, de dictatura comunistă. Am văzut execuţia lui Ceauşescu de nenumărate ori, pe toate canalele. Dar, să ştiţi, pentru occidentali, Revoluţia a fost şi ca un divertisment criminalistic.“

ioan holender

Revelaţia lui Cătălin Ştefănescu

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu era în localitatea Govora atunci când s-a prăbuşit regimul comunist în România. Despre acele momente tensionate în adduce aminte cu pasiune: „Am apărat localitatea de terorişti cu nişte pari. Vreo două nopţi. Voiam să plec la Bucureşti neapărat, dar tatăl meu spiritual, chiar în 22 decembrie, mi-a spus ceva uluitor, el fiind la fel de puţin informat ca noi toţi. Cu calm, se uita la tablourile cu Ceauşescu care erau aruncate de pe la etaj şi mi-a spus: «În cel mult două-trei zile ai să vezi că sistemul n-a murit, că sunt aceiaşi care se înlocuiesc unii pe alţii». Era de un calm incredibil şi mi s-a părut că e absolut tâmpit când îmi spune asta, că-mi taie aripile de tânăr şi că-mi dărâmă idealurile. M-am revoltat: «Eşti nebun, vezi greşit lucrurile!». Iar el îmi explica, foarte calm, că partidul se reformează şi că mor oameni pentru lucrul ăsta. Am înţeles în câteva zile, i-am dat dreptate.

catalin stefanescu

Cristian Mandeal: „Am dormit în Ateneu“

image

Dirijorul Cristian Mandeal îşi aminteşte că a asistat la fuga lui Ceauşescu, a văzut discursurile, s-a bucurat, iar noaptea, pe 22 decembrie, s-a baricadat în Ateneul Român. În următoarele două zile, a încercat să iasă din clădire o singură dată. Când era să fie împuşcat. „M-a prins un soldat, m-a pus la zid şi mi-a pus mitraliera în piept. Scurt. Era mai speriat decât mine ăla. Eu am ieşit pe la intrarea artiştilor, pentru că în faţa Ateneului ardea Biblioteca, Athénée Palace era ciur, Palatul Regal era ciur. M-am trezit cu pistolul mitralieră în piept. M-a lăsat, până la urmă, să mă întorc în Ateneu. “

Fiica lui Lucian Blaga citea „Un om fără însuşiri“

dorli blaga

Pe 22 decembrie 1989, dimineaţa, Dorli Blaga, fiica poetului şi filosofului Lucian Blaga, citea „Un om fără însuşiri“, de Robert Musil. Când a terminat lectura, era deja Revoluţie. „Atunci când priveam pe fereastră, vedeam cum curgea lumea spre centru. Din toate zonele industriale ale Bucureştiului, nechemaţi, oamenii mergeau către Piaţa Palatului. Deodată, a venit fiica mea: «Deschide televizorul! A fugit, s-a terminat, suntem liberi!». Apoi, s-a lansat o convocare: cine vrea să se alăture Frontului, să vină la Comitetul Central! M-am dus, dar degeaba. M-au oprit nişte soldaţi în dreptul pasarelei pentru şedinţe. «Aşa sunt dispoziţiile.» M-am întors acasă. Palatul Regal era în flăcări“, îşi aminteşte Dorli Blaga.

Ivan Patzaichin s-a apucat de fumat

Fostul canoist Ivan Patzaichin era în cantomanet, la Căciulata. Acolo nu s-a tras, povesteşte el, dar panică tot a fost: „Tot timpul eram ameninţaţi că vine Sibiul! La Revoluţie, m-am apucat din nou de fumat.“

Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic la canoe

Nicu Alifantis a pierdut taxi-ul Revoluţiei. Era în Piaţa Romană, numărul 9. „Am văzut la televizor ce se întâmplă, mi-am spus să cobor şi eu, să văd. Am coborât în capul trotuarului, iar sectoristul de la Circa 1, pe care-l ştiam, că era sectoristul nostru, mi-a spus: «Nea Nicule, du-te şi uită-te la televizor, c-ai să ai de văzut o groază de lucruri». M-am salutat cu Caramitru, care tocmai trecea cu TAB-ul: «Hai, vino, vino!». «Hai, că vin, mă duc să-mi pun ceva pe mine.» El se ducea la Televiziune“, povesteşte acum cântăreţul.

Povestea adevărată a mitingului din 21 decembrie 1989. Cum a început „sfârşitul lumii” pentru Ceauşescu

Citiţi mai multe despre 21 decembrie 1989:

21 decembrie 1989. Filmul zilei în care, la Bucureşti, începea Revoluţia

Povestea adevărată a mitingului din 21 decembrie 1989. Cum a început „sfârşitul lumii” pentru Ceauşescu

Filmul Revoluţiei de la Cluj. Ce s-a întâmplat cu cei responsabili de moartea oamenilor nevinovaţi

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite