Recviem pentru un artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul Marin Constantin, fondatorul Corului Naţional de Cameră Madrigal, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Mâine, de la ora 14.00, trupul maestrului va fi depus în Rotonda Ateneului Român, iar miercuri, de la ora 14.00, Marin Constantin va fi îngropat la Cimitirul Bellu Evanghelic din Bucureşti.

„60 de discuri, 4.000 de concerte, peste 1.000 de lucrări din muzica românească şi universală, de la Renaştere până la muzica zilelor noastre" - aşa ar arăta un bilanţ în cifre al activităţii lui Marin Constantin, realizat de muzicologul Viorel Cosma.

„În 200 de ani de tradiţie corală românească, nimeni n-a atins această performanţă a Madrigalului, care a devenit un cor atât de apreciat pe plan internaţional", a subliniat, pentru „Adevărul", muzicologul Viorel Cosma, care a scris câteva cărţi despre Corul Madrigal şi are pregătită pentru tipar monografia artistului, „Dirijorul Marin Constantin, eseu biografic". Miercuri, între 10.00 şi 12.00, va avea loc o comemorare artistică, în foaierul Ateneului,  înainte de slujba de înmormântare de la Biserica Boteanu şi de ceremonia de la ora 14.00 de la Cimitirul Bellu Evanghelic.

Muzicologul Viorel Cosma şi soprana Angela Gheorghiu, alături de numeroase alte personalităţi ale lumii noastre muzicale vor participa miercuri la comemorarea artistică de la Ateneu. Premiul care-l caracterizează cel mai bine pe artist este „Una vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro", cu care a fost distins în Italia în 1977, apreciază muzicologul Viorel Cosma.

„Ataşat de pământul românesc"

Marin Constantin s-a născut la 27 februarie 1925, la Urleta, în judeţul Prahova. „Era un om blând, ataşat de pământul românesc, un copil sărac, care a ajuns un artist de rang mondial. De o modestie nemaipomenită, timid ca o fată mare, teribil de migălos şi de muncitor, Marin Constantin era un om extrem de scrupulos", îşi aminteşte Viorel Cosma, care a petrecut alături de maestru peste jumătate de secol. Artistul a fost aniversat la 85 de ani în luna martie anul trecut, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti. Fiul său este cunoscutul dirijor Ion Marin, care trăieşte în Germania şi are o carieră internaţională cunoscută.

Voicu Enăchescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu, care i-a fost student maestrului, a punctat că pornind de la muzica renascentistă, după 1990, maestrul Marin Constantin s-a specializat în cea bizantină, monadică, dorind să descopere izvoarele muzicii corale româneşti. „Era un om şarmant, expresiv, plin de viaţă, căruia îi plăcea să glumească foarte mult. Era foarte pretenţios, foarte exact în ceea ce cerea, mai mult decât perfecţionist. Marin Constantin avea o deschidere spre cercetare, iar studiul filosofiei l-a marcat", povesteşte maestrul Voicu Enăchescu.

„Un om a intrat în legendă..."

Corul Madrigal a fost înfiinţat în 1963 de Marin Constantin  Foto: Agerpres



„...Un vis s-a spulberat. Marin Constantin şi «Madrigal-ul» său au intrat în legendă încă din timpul vieţii maestrului. Prin plecarea sa în eternitate s-a spulberat, cred eu, visul cântului coral drept corolar preţios al virtuţilor expresiei vocale", subliniază criticul de artă Dumitru Avakian.

„Este momentul aducerilor aminte; ...pentru a întări o dată în plus gândul potrivit căruia Marin Constantin este, în fond, Corala Madrigal şi, invers, Corul Naţional de Cameră Madrigal este creaţia maestrului Marin Constantin. Sunt entităţi inseparabile, adânc întipărite în conştiinţa noastră în ultimele patru decenii. Sunt embleme ale culturii naţionale, sunt însemne preţioase ale prezenţei noastre în circuitul valorilor internaţioanale în deceniile de sfârşit ale secolului", apreciază  Dumitru Avakian.

"În 200 de ani de tradiţie corală românească, nimeni n-a atins performanţa Corului Madrigal."

Viorel Cosma
muzicolog

Apreciat în întreaga lume

Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal, în 1963. A fost compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al acestuia.

A devenit un specialist renumit în muzica renascentistă, în cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii româneşti şi internaţionale.

image

Biografie

Ambasador UNESCO

Marin Constantin s-a născut pe 27 februarie în localitatea Urleta, judeţul Prahova.

A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Dirijori Corali din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1944-1949) şi Facultatea de Psihologie şi Filosofie a Universitatii Bucuresti (1945-1949). În perioada studiilor, a şi predat la Fundaţia Culturală „Regele Mihai I”, sub coordonarea fondatorului Şcolii româneşti de sociologie, Dimitrie Gusti.

1948-1952 – Asistent la Facultatea de Psihologie şi Filosofie a Universităţii Bucureşti
1951-1974 – Director şi dirijor al Ansamblului Tinerimii Romane, cu care a participat la multe turnee internaţionale şi festivaluri, fiindu-i decernate medalii de aur şi titlul de Artist Emerit

Din 1956 – Membru în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor Români
Din 1960 – Asistent, conferenţiar şi apoi profesor la Facultatea de Dirijori Corali ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti
1960-1964 – Director al Departamentului Muzical din cadrul Ministerului Culturii
1966-1970 – Director al Operei Nationale din Bucuresti
1976-1994 – A predat cursuri post-universitare, specializarea dirijori corali in Italia, Elvetia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA, dirijand concerte ale unora din cele mai reprezentative coruri din aceste tari. Inregistrarea “The mastery of choral structure and performance” este rezultatul experientei pedagogice si artistice a lui Marin Constantin. In cariera sa, a dirijat numeroase piese din repertoriu coral international, inclusiv din Renasterea europeana, muzica bizantină, muzica clasică şi contemporană din repertoriul românesc şi universal, în peste 3500 de concerte în întreaga lume.

A iniţiat şi condus alte ansambluri corale, cum ar fi Corul Universităţii din Bucureşti (1948) şi ansamblul coral “Gheorghe Cucu” (1958).
Cu toate că s-a implicat în diferite proiecte culturale cu impact local şi internaţional, din 1963, existenţa sa s-a identificat cu cea a Corului Naţional de Cameră “Madrigal”.

Activitatea sa a fost recompensata entuziast de catre critici muzicali din intreaga lume, cu multe premii si distinctii, inclusiv acestea:
Medalia UNICEF (1968)
Premiul Muzical al Criticii Germane (1971)
Il Saggitario d’Oro – Italy (1976)
“Una vita per l’Arte – David Michelangelo d’Oro” – Italy (1977)
Medaille en Vermeil – Luxembourg
Director Onorific al Conservatoarelor din orasele Tolima si Mexico
Premiul Luxemburg The Grand Duc Adolf (1979)
Premiul Exceptional al ATM pentru Tratatul “The Art of Choral Structure and Performance”

UNESCO Goodwill Ambassador (1992)

Diploma onorifica a organizatiilor criticilor muzicali din Romania (1985, 1993)

Diploma onorifica a American Biographical Institute (1994)

Omul International al Anului (1990, 1992, 1994)

Doctor in Filosofia Muzicii – SUA, Arizona (1984)

Diploma de onoare a Ministerului Educatiei din Romania

Crucea Patriarhala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (2000)

Doctor in muzicologie – Cluj Napoca (1985)

Doctor Honoris Causa – Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, Cluj Napoca (1994)

Cetatean de onoare al mai multor orase din Romania si strainatate

Fondator, dirijor si director onorific ad vitam al Corului National de Camera “Madrigal”, numit de Ministerul National al Educatiei din Romania, in conformitate cu Decretul Guvernamental 57/1998.

Ordinul National „Serviciul Credincios”, gradul de Mare Ofiter (2000)

Medaliile jubiliare “Mihai Eminescu” si “George Enescu”

Marele premiu pentru discografie, festivalul SADCO

Marin Constantin a fost mentionat de sapte ori in “Who’s Who” din
Marea Britanie si SUA, ca si in “New Grove Dictionary of Music and Musicians”.

A murit la 1 ianuarie 2011

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite