Primul tanc din dotarea Armatei Române

Primul tanc din dotarea Armatei Române

În urmă cu 100 de ani, la 1 august 1919, era înfiinţat primul batalion de „care de asalt” din Armata Română. Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” are în patrimoniul său un Renault FT-17, unul dintre primele tancuri care au intrat acum un secol în dotarea armatei noastre.

La 1 august 1919, sub comanda locotenent-colonelului Pandele Predescu şi a maiorului ing. aviator Gheorghe Negrescu, era înfiinţat primul batalion de „care de asalt” din Armata Română. Despre cum a luat fiinţă această nouă unitate din Armata Română aflăm mai multe amănunte în cartea Din amintirile unui vechi aviator de Gheorghe Negrescu. Deşi aviator de specialitate, acesta va fi cooptat în conducerea noii unităţi.
 
„Prin luna aprilie 1919, întâmplarea a făcut să apuc în viaţă pe un nou drum. Întâlnindu-mă cu colonelul Predescu, din artilerie, acesta mi-a făcut cunoscut că a fost însărcinat cu înfiinţarea unei noi unităţi militare cu totul nouă: un batalion de «care de asalt» (tancuri), embrionul unei noi arme, şi că era tocmai în căutarea ofiţerilor cu care să se încadreze această nouă unitate. Îmi propune să primesc să fiu ajutorul său”.
După ce au reuşit să adune ofiţerii şi soldaţii necesari acestei noi unităţi, tot personalul s-a deplasat pentru instruire la Giurgiu, unde era staţionat un batalion de tancuri francez, al cărui „material” urma să fie transferat către Armata Română.
 
„Până la începutul toamnei s-a realizat, în bune condiţiuni, instrucţia ofiţerilor şi a unui grup de cadre inferioare în cunoaşterea materialului, conducerea şi mânuirea lui. Materialul luat în primire consta din trei companii de tancuri uşoare Renault (FT-17), a circa 38 de maşini de fiecare companie, şi o companie de camioane grele. Fiecare tanc cântărea 7 tone şi era armat fie cu câte un tun de 37 de mm, fie cu câte o mitralieră”, consemna mai târziu în Amintirile sale Gheorghe Negrescu. Această unitate de „care de asalt” urma să devină nucleul în jurul căruia, ulterior, avea să se creeze Divizia 1 Blindată.
 
Tancul Renault FT-17, un proiect revoluţionar
 
 
Tancul Renault FT-17 sau Automitrailleuse a chenilles Renault FT modele 1917 a fost conceput din start ca un tanc uşor şi agil. FT-17 era primul tanc cu armamentul poziţionat într-o turelă complet rotativă, iar configuraţia sa, cu turela deasupra, motorul în spate şi şoferul în faţă, a devenit una convenţională, preluată de alte tancuri până în prezent. În total au fost construite peste 3.000 de tancuri Renualt FT-17 până la sfârşitul Primului Război Mondial, dar producţia a continuat şi după război.
 
 
Dintre tancurile FT-17 primite de la armata franceză, 28 erau echipate cu o mitralieră Hotchkiss de calibru 8 mm, inclusiv cel expus astăzi la...citeşte continuarea pe historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: