Primul atentat cu bombă din România de după 1989: un mort şi cinci răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul atentat cu bombă din România de după 1989
Primul atentat cu bombă din România de după 1989

Bomba dezamorsată astăzi la Piatra-Neamţ de pirotehniştii Serviciului Român de Informaţii readuce în discuţie cazul primului atentat cu bombă din România de după 1989. Atentatul s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci.

9 martie 1995. Ora 11.45. Constantin Toderaş, plutonier în  Compartimentului Pază Instanţe din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, a fost sesizat că sub un autoturism marca Opel, parcat lângă Palatul Justiţiei din Suceava, a fost pusă o bombă. Imediat s-a dat alarma la Statului Major de Apărare Civilă Suceava unde s-a constitui un echipaj format din pirotehnişti şi poliţişti care s-a deplasat urgent la faţa locului. Echipa de pirotehnişti este condusă de locotenentul major Mihai Alupoaie, ce-l care va interveni pentru dezamorsarea bombei.

Puţin după ora 13.00, după ce s-a evacuat întreaga zonă, Mihai Alupoaie reuşeşte să desfacă bomba de sub maşină, o ia în braţe pentru a o muta într-un container destinat detonării dispozitivului explozibil. Din nefericire, bomba explodeză în braţele pirotehnistului şi îl ucide pe loc. Bucăţi din corpul pirotehnistului sunt transformate efectiv în adevărate schije, rănindu-i pe cei care îl asistau la operaţiunea de dezamorsare. O falangă a mâinii drepte a acestuia a intrat ca o schijă în coapsa unui ofiţer de poliţie, Gheorghe Moraru, rănindu-l. Au mai fost răniţi în urma deflagraţiei doi poliţişti, un pirotehnist şi Adrian Borş, proprietarul autoturismului sub care a fost pusă bomba.

Cine a pus bomba?

Ancheta ce a urmat atentatului desfăşurat la Judecatoria Suceava a luat o întorsătură inedită după ce a fost interogată soţia proprietarului maşinii, Veta Borş. Cei doi soţi se aflau într-un proces de divorţ ce îşi consuma unul dintre termene în acea zi, chiar la Judecătoria Suceava. Averea supusă partajului era una deloc neglijabilă, iar Veta Borş nu era dispusă să o împartă cu fostul soţ. Prin urmare, l-a contactat pe Neculai Pralea, pe care l-a plătit pentru pentru a-i ucide soţul. Pralea împreună cu Vasile Ungureanu şi Ionela Pădureţ au construit o bombă artizanală cu explozibil procurat din Republica Moldova şi au plasat-o sub maşina lui Adrian Borş, pe când acesta se afla în interiorul Judecătoriei.

Click aici aici pentru a citi continuarea articolului!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite