Preasfintitul Justinian Chira - 30 de ani de slujire arhiereasca

La inceputul anilor 20 in satul maramuresean Plopis, pe 28 mai, vede lumina zilei actualul episcop ortodox de Maramures, Justinian Chira. La 20 de ani este tuns in monahism la Rohia. Pe 17 aprilie

La inceputul anilor 20 in satul maramuresean Plopis, pe 28 mai, vede lumina zilei actualul episcop ortodox de Maramures, Justinian Chira. La 20 de ani este tuns in monahism la Rohia. Pe 17 aprilie 1943 este hirotonit preot de catre Episcopul Nicolae Colan. Din iunie 1944 si pana in septembrie 1973 va conduce manastirea "Sfanta Ana" - Rohia. Pe 9 septembrie 1973 este ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului, fiind intronizat la Catedrala Ortodoxa din Cluj- Napoca. In septembrie 1990, este ales ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat pe 11 noiembrie al aceluiasi an. Din aceasta pozitie arhiereasca depune eforturi deosebite pentru reorganizarea episcopiei. In acest scop, va cere si va obtine infiintarea postului de arhiereu vicar, post in care il va propune pe arhimandritul Justin Hodea, care va deveni astfel, P.S. Justin Sigheteanu. La implinirea a peste 30 de ani de slujire arhiereasca, activitatea lui P.S. Justinian este una deosebit de rodnica. Nu putini sunt ierarhii, care se pot mandri cu hirotonia a peste 300 de preoti, cu infiintarea a 25 de schituri si de manastiri, cat si cu o crestere a numarului preotilor eparhiei de la 325 la 525. Totodata a depus stradanii pentru infiintarea atat a unui Seminar Teologic la Baia Mare, cat si a unei sectii de teologie ortodoxa in cadrul Universitatii de Nord. Primeste si organizeaza vizitele actualului patriarh, P.F. Teoctist in cadrul Episcopiei in 2000 si 2003. Intreaga sa activitate este un exemplu viu de fuzionare fericita si stralucita a monahului, preotului, arhiereului si omului de cultura, fapt care ii confera aura puternica a unei personalitati de prim-rang a Bisericii Ortodoxe Romane. Toate aceste virtuti crestine sunt in fapt tot atatea podoabe ale sufletului Preasfintiei sale, parintele Justinian Chira. Sa ne traiti intru multi ani!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: