Povestea japonezului care a fost dispreţuit întreaga viaţă pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultura japoneză diferă în privinţa mai multor aspecte de cea occidentală, una dintre cele mai importante trăsături ale sale fiind importanţa pe care o acordă ideillor de datorie şi onoare. Conceptul de ruşine cântăreşte greu pentru poporul japonez, aşteptările societăţii fiind de mare importanţă. Acest lucru a fost evident şi în cazul lui Masabumi Hosono, un supravieţuitor de pe Titanic, dar care nu a putut să se bucure de acest lucru.

Masabumi Hosono a fost un angajat al ministerului transporturilor din Japonia. A ajuns să se îmbarce pe celebrul Titanic, luându-şi bilet la clasa a doua,  după ce se întorsese dintr-o călătorie de afaceri din Rusia. Hosono avea să fie singurul pasager japonez care să supravieţuiască.  

În noaptea de 14 aprilie 1912, când celebrul vas intra în iceberg, Hosono dormea. A fost trezit de o bătaie puternică în uşă. Echipajul l-a sfătuit să se îndrepte spre punţile inferioare.

Într-o scrisoare adresată soţiei sale, Hosono scria că era deja pregătit să moară, fiind convins că este, la acel moment, ceva iminent. Totuşi, când unul dintre membrii echipajului însărcinaţi cu urcarea oamenilor în bărcile de salvare a strigat că mai este loc pentru doi oameni, un individ a sărit în faţa lui Hosono şi şi-a ocupat locul în barcă. Ca şi cum ar fi fost mânat automat de ceva, a sărit şi el în barcă.

„Am încercat să mă pregătesc pentru ultimul moment fără agitaţie, hotărându-mă să nu las nimic ruşinos ca japonez…. Dezolat, m-am trezit gândindu-mă că nu aş mai putea să îmi văd soţia şi copiii mult iubiţi pentru că nu era o altă alternativă pentru mine decât aceea de a împărţi aceeaşi soartă cu Titanicul. Dar exemplul primului care a sărit m-a făcut să iau această ultimă şansă”, scria Masabumi Hosono în scrisoare, citată de encyclopedia-titanica.org.

De la faimă la ruşine

image

Alături de ceilalţi supravieţuitori, Hosono a ajuns în New York unde, iniţial, nu i s-a acordat atenţie. Cu ajutorul unor prieteni, japonezul s-a întors pe pământurile natale unde ziarele l-au numit „norocosul băiat japonez”, după cum informează thevintagenews.com. După ce a acordat o serie de interviuri a dobândit o oarecare faimă.

Totuşi, lucrurile aveau să se schimbe radical pentru că, în America, un alt supravieţuitor de pe Titanic, un pasager de la clasa întâi pe nume Archibald Gracie, l-a denunţat, numindu-l pasager clandestin, după cum informează rmstitanichotel.co.uk.

Ziarele japoneze au preluat rapid informaţia şi au scris articole în care îl blamau pentru că a supravieţuit când atât de mulţi muriseră. Mulţi au spus că Hosono şi un alt bărbat s-ar fi îmbrăcat în femei pentru a reuşi să prindă un loc în barcă.

                                                                    Barcă cu supravieţuitori de pe Titanic (Foto: titanicfacts.net)

Considerat o ruşine pentru o întreagă ţară

Pentru poporul său, fapta lui Hosono era de neconceput căci, în loc să salveze femeile şi copiii şi să moară onorabil, acesta alesese să îşi salveze propria viaţă. Făcuse de râs ţara, motiv pentru care a fost concediat din slujba de la minister.

De asemenea, se pare că odată ajuns în Japonia, acesta ar fi primit scrisori în care i s-ar fi cerut să se sinucidă. Se pare că şi unele ziare ar fi făcut acest lucru,

Deşi ulterior şi-a recuperat slujba şi a lucrat la minister până în 1939, când a murit, acest lucru s-a întâmplat nu pentru că fusese iertat ci pentru că  se pare că era un angajat foarte bun în care guvernul investise mult, educându-l în străinătate. Totuşi, numele familiei sale a rămas pătat.

Masabumi Hosono nu a mai vorbit despre noaptea în care Titanicul s-a scufundat, însă după moartea acestuia, familia a publicat scrisoarea legată de acest episod, pe care acesta i-o trimisese soţiei, sperând astfel că numele va fi reabilitat. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite