Povestea celor mai fascinanţi impostori din istorie: escrocul care a vândut Turnul Eiffel, infractorul care a inventat o limbă pentru o ţară pe care nu a vizitat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

De-a lungul istoriei, oamenii şi-au însuşit noi identităţi. Unii fac acest lucru pentru a avea o viaţă mai palpitantă şi pentru a atrage atenţia, în timp ce alţii au motive de-a dreptul sinistre, precum plănuirea unei crime

În continuare vom parcurge istoria celor mai fascinanţi şase impostori, inclusiv un criminal care a pretins că face parte dintr-o faimoasă familie americană, o femeie care s-a deghizat în soldat SUA în timpul Războiului Civil şi un şarlatan care ca inventat întreaga istorie şi limbă a unei ţări pentru o ţară pe care nici măcar nu a văzut-o.   

Christian Gerhartsreiter: un criminal care a pretins că face parte din familia Rockefeller

Christian Karl Gerhartsreiter s-a născut în anul 1961 în Germania, acest Rockefeller fals a ajuns în Statele Unite cu o viză turistică ca adolescent şi până la începutul anilor 1980 acesta locuia în San Marino, California. Acolo Gerhartsreiter a închiriat o casă şi îşi spunea Christopher MountBatten. În anul 1985, fiul şi nora proprietarului casei inchiriate lui Gerhartsreiter au dispărut şi curând după aceea, acesta s-a mutat în Greenwich, Conneticut, unde a folosit un alt nume şi un număr de asigurare socială falsă pentru a găsi de lucru pe Wall Street.

historia

Până la începutul anilor 1990, acesta a pretins că este Clark Rockefeller şi locuia în New York unde lua masa la cluburi private, avea o colecţie impresionantă, dar falsă, de artă şi spunea nume ale unor oameni faimoşi care se presupune că îi erau prieteni. Gerhartsreiter s-a căsătorit cu o femeie care a absolvit Universitatea Harvard şi  au avut o fiică în anul 2001. Cu toate acestea, soţia sa a înaintat actele de divorţ în anul 2007 şi a câştigat custodia fiicei lor. În anul 2008, în timp ce îşi vizita fiica în Boston, acolo unde locuia aceasta, Gerhartsreiter a fugit cu ea în Baltimore, unde deja avea un alt nume fals.

După o lungă căutare foarte mediatizată, poliţia l-a prins pe Gerhartsreiter în Baltimore. Condamnarea sa pentru răpire din anul 2009 a trezit din nou interesul pentru crima nerezolvată a fiului proprietarului din San Marino, ale cărui rămăşite  au fost găsite în San Marino în anul 1994. Mai multe dovezi circumstanţiale l-au legat pe Gerhartsreiter de crimă, iar în anul 2013 acesta a fost condamnat pentru crimă cu premeditare cu sentinţa de 27 de ani închisoare pe viaţă.

Ferdinand Demara: un impostor de meserie care a impersonat un chirurg naval

Demara, care a devenit subiectul unei cărţi şi al unui film ambele numite „Marele impostor”, a făcut carieră din a se preface că este altă persoană, chiar a şi lucrat ca şi  chirurg în ciuda faptului că nu a frecventat niciodată şcoala medicală. Demara s-a născut la începutul anilor 1920 în Lawrence, Massachusetts, acesta a abandonat liceul şi a fugit de acasă pentru a se alătura unui ordin de călugări. La începutul anilor 1945, bărbatul s-a înrolat în armată, iar apoi în Marină, dar a plecat fără permisiune din ambele. A continuat prin a-şi asuma o serie de nume false şi a fost, pe rând, instructor la colegiu, paznic la închisoare şi student la drept. În timpul Războiului Corean, Demara a făcut cea mai mare ispravă a sa după ce a furat acreditarea unui medic pe care îl cunoştea şi s-a deghizat în chirurg în cadrul Marinei Regale Canadiene.

historia

Lucrând la bordul unui distrugător, Demara a efectuat o serie de proceduri chirurgicale, inclusiv extragerea unui glonte localizat în apropiere de inima unui soldat. (mai târziu a spus ca a consultat manuale medicale pentru a-şi da seama ce este de făcut). Succesul lui Demara a atras atenţia presei care a ajuns la el şi i-a fost expusă frauda: totuşi, canadienii nu au depus plângere. Viaţa lui Demara a fost subiectului unei cărţi foarte bine vândute „Marele impostor”, care a fost adaptată într-un film din anul 1961, avându-l în rolul principal pe Tony Curtis. Omul multiplelor identităţi a decedat în anul 1982 în California.

Victor Lustig: un escroc care a vândut Turnul Eiffel şi l-a înşelat pe  Al Capone

La începutul carierei sale de infractor, Lusting, care s-a născut în anul 1890 în Austro-ungaria, a cunoscut pasageri bogaţi în cursele pe avion şi i-a convins să cumpere maşini de printat bani. Până când aceştia au realizat că dispozitivele nu funcţionau şi că au fost înşelaţi, escrocul fugise. Acesta a continuat cu alte înşelătorii, inclusiv cu Turnul Eiffel la mijlocul anilor 1920. Această înşelătorie a fost pusă la cale de Lusting după ce a citit că faimoasa structură, care a fost constuită pentru World Fair în anul 1889 şi trebuia să ţină doar 20 de ani, avea nevoie de reparaţii şi era scump de întreţinut. Pretinzând că este un reprezentant al guvernului, Lustig a stabilit întâlniri cu câţiva dintre dealerii de resturi metalice ai oraşului pentru a-i anunţa ca turnul urmează să fie demolat. Unul dintre dealeri l-a mituit pe Lusting pentru a se asigura că va câştiga licitaţia şi abia după ce i-a plătit o sumă imensă, pentru a intra în posesia turnului, omul şi-a dat seama că a fost înşelat. Omul nu a depus plângere deoarece i-a fost jenă că a fost escrocat.

historia

În cele din urmă, Lusting a ajuns în America unde a adoptat identităţi false şi a continuat să pună la cale diverse escrocherii, inclusiv convingerea lui Al Capone de a investi într-o afacere care ar fi trebuit să îi dubleze investiţia. În schimb, după o sucurtă perioadă de timp, Lustig i-a spus gangsterului că afacerea nu a mers, dar că îi va returna toţi banii oricum. Impresionat de presupusa onestitate a lui Lustig, Capone l-a răsplătit, lucru care pare să fi fost ceea ce a urmărit escrocul până la urmă. În anul 1935 poliţiştii din New York l-au prins pe Lustig. După ce a fost condamnat şi trimis la Alcatraz, Lustig a murit în anul 1947.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite