Povestea celei mai faimoase spioane din lume: Mata Hari

Povestea celei mai faimoase spioane din lume: Mata Hari

Mata Hari, la Amsterdam, în 1915, într-o fotografie realizată de Jacob Merkelbach FOTO wikipedia.org/ Universiteit Leiden

Despre Mata Hari, cea mai faimoasă spioană din lume s-a spus că şi-ar fi folosit frumuseţea seducătoare pentru a obţine secrete strategice de la bărbaţi. Numele ei adevărat era Margaretha Zelle şi s-a născut în anul 1876 în oraşul olandez Leewarden. În copilărie, a fost o fată cu totul banală, şi la fel de banală a fost şi ca elevă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe atunci, ideea de viaţă interesantă era de a urma un colegiu de educatoare, la vârsta de 18 ani. S-a plictisit rapid acolo, s-a măritat cu un ofiţer şi a plecat în Java. Aici a auzit pentru prima dată numele de Mata Hari, care acolo însemna „ochiul zilei”. În următorii şapte ani, ea a continuat să ducă viaţa unei soţii din clasa colonială superioară. Era totuşi conştientă de propria ei frumuseţe şi de faptul că putea orice bărbat şi-ar fi dorit. A început o serie de relaţii extraconjugale, pe care soţul ei i le-a tolerat. Abia după ce s-au întors în Olanda, cuplul a decis să divorţeze.
 
În anul 1902, Margaretha s-a pomenit fără nici un mijloc de subzistenţă, motiv pentru care a decis să practice dansul, ceea ce-şi dorise dintotdeauna. La Paris exista un public amator de stilul de dansuri provocatoare la care visa ea, astfel că, în anul 1905, ea a decis să se mute în capitala franceză, unde a adoptat numele de Mata Hari. Fără un soţ care să o ţină în frâu, Margaretha a avut o mulţime de amanţi, majoritatea ofiţeri. După izbucnirea Primului Război Mondial, acest stil de viaţă avea să o ruineze.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările