Play Mincu la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de pe 29 august şi până pe 25 noiembrie, la Veneţia se desfăşoară cea de-a XIII-a ediţie a Bienalei de arhitectură, la care România este prezentă cu expoziţia Play Mincu

Pavilionul României de la cea de-a XIII-a ediţie a Bienalei de arhitectură de la Veneţia îi este dedicat personalităţii lui Ion Mincu, cel considerat creatorul arhitecturii româneşti moderne. Pavilionul Play Mincu este o instalaţie semiotică interactivă ce interoghează conceptul de timbru de arhitectură. În cadrul convenției pavilionului, vizitatorul este încurajat "se joace de-a Mincu" și să exploreze latura invizibilă a arhitecturii într-un mod direct și mimetic, similar jocului de copii.


„Tema bienalei, Common Ground, este fundația conceptuală a pavilionului Play Mincu, întrucât ne-am dorit să identificăm un teritoriu comun arhitecților indiferent de naționalitate, stil sau filosofie. Iar acest loc comun este jocul de putere între arhitecți, beneficiari (public) și oficialitate", spune Emil Ivănescu, curatorul pavilionului.

Pavilionul României de la Bienala de arhitectură de la Veneţia

Pentru aceasta, expoziția este organizată în trei părți: o colecție de timbre poștale de arhitectură, apoi, în a doua parte vizitatorul este simbolic investit cu puterea judiciară care transformă planurile arhitecților în documente oficiale prin intermediul timbrului sec notarial, fiind încurajat să se joace cu o serie de ștampile notariale reprezentând schițe de arhitectură românească și o selecție internațională de citate despre arhitectură. Iar a treia parte constă într-o instalație de timbru sonor în cadrul căreia imaginile unor timbre de colecție sunt scanate termic și transformate în sunete pe care publicul le poate sculta la căști.

Pavilionul României de la Bienala de arhitectură de la Veneţia

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe data de 27 august, iar în primele zile de expoziție pavilionul a fost vizitat de minim 1500 de oameni pe zi, epuizându-se întreg stocul de 10 000 de timbre.

Din echipa care a relizat proiectul, alături de curatorul Emil Ivănescu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România pe București, mai fac parte Irina Bogdan, specialistă în design parametric și interactive, Paul Popescu, artist new media și fondatorul primului laborator de artă trans-media și tehnologie din București, Modulab, Ioana Calen, teoretician, jurnalist și curtor la Modulab, precum şi Ana Constantinescu şi Laura Iosub de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București.

Expoziția Play Mincu - Pavilionul României a fost susținută de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și a fost realizată în parteneriat cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și Uniunea Arhitecților din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite