"Pe mine, atelierul m-a strans de pe drumuri"

O intalnire cu maestrul Piliuta, oriunde s-ar petrece aceasta, la un vernisaj, intr-o carciuma, pe strada este intotdeauna tonica si colorata; noi am ales ca spatiu de intalnire atelierul, locul in

O intalnire cu maestrul Piliuta, oriunde s-ar petrece aceasta, la un vernisaj, intr-o carciuma, pe strada este intotdeauna tonica si colorata; noi am ales ca spatiu de intalnire atelierul, locul in care, mai mult decat oriunde, un pictor este el insusi, puternic sau vulnerabil, intre lucrurile cu care se lupta sau pe care le iubeste. Atelierul, situat la etajul 8 al unui imobil de pe strada Plevnei, este un spatiu "care m-a strans de pe drumuri, intr-o anumita masura", dupa cum declara maestrul. "Eu cream la carciuma, eram "internat" la mai multe, nu aveam una favorita, iar atelierul acesta mi-a fost dat de catre Uniunea Artistilor Plastici si aici am ramas de aproape 40 de ani. E cheagul vietii mele, intre acesti pereti, in spatele acestei usi. Nu pot spune insa ca atelierul este totul; daca, de exemplu, as avea un alt spatiu, unde sa nu trebuiasca sa urc 8 etaje atunci cand liftul nu functioneaza, nu as spune nu. Tot asa, nu pot spune ca eu creez altfel atunci cand sunt la Breaza, unde atelierul este in plina natura, unde este liniste, nu ma deranjeza nimeni. Nu... Oriunde ar fi situat atelierul, in fata sevaletului, Piliuta ramane Piliuta, trebuie sa creeze in stilul Piliuta, trebuie sa fie el. Nu-l las niciodata sa uite pe pictorul din mine ca este nevoit sa exploateze mereu doar lucrurile cu care a fost inzestrat de ma-sa si de Dumnezeu. Restul, tot felul de pretentii cladite pe neautenticitate dispar, mor. Unele dintre primele locuri in care am creat au fost carciumile. Atmosfera lor, o iubesc si acum. Chiar daca s-au dus multi dintre cei cu care-mi facea placere sa vorbesc si sa beau un pahar cu vin, carciuma o gasesc mereu autentica si interesanta: pot sa stau singur, pot sa vorbesc, pot sa pun tara la cale, este un spatiu viu care-mi da de gandit si care, uneori, imi ofera solutii." Din pacate, nu l-am prins pe maestru in carciuma de pe Bulevardul Dacia, in care prefera sa mearga, in schimb atelierul, foarte luminos, m-a facut sa ma intreb unde a incaput atata frumusete si culoare intr-un spatiu atat de restrans; nimic din generozitatea spatiilor ample, dar nici boema spatiilor voit mici; suficienta bine exploatata este impresia pe care ti-o lasa acest atelier de creatie. Un alt exemplu de autenticitate artistica, semnata Constantin Piliuta va fi si expozitia gazduita de salile noi ale Bibliotecii Centrale Universitare, la inceputul lunii februarie. Tot atunci, maestrul implineste 73 de ani, iar expozitia, deschisa tocmai pentru a celebra acest eveniment, va cuprinde 40 de picturi si 20 de desene care, spera autorul de aceasta data "vor aduce ceva nou; in primul rand, vor deschide un drum spre dialog intre mine si public, pentru ca asta-i frumusetea unei expozitii: s-o descoperi si tu, ca pictor, prin ochii celor care vin sa-ti vada lucrarile".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările