Parteneriat Estic: Ucraina, încotro?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renunţând, în 21 noiembrie, la semnarea acordului de asociere propus de UE, în timpul summitului Partenariatului Estic, de la Vilnius, Kiev întoarce spatele Europei şi cedează presiunilor politice şi economice ale Rusiei, crede presa europeană.

Prin respingerea, în aceeaşi zi, a tuturor proiectelor de lege care ar fi permis transferul opozantei încarcerate, Iulia Timoşenko, pentru a beneficia de îngrijiri medicale, Parlamentul ucrainean a respins de fapt principala condiţie pusă de Uniune pentru semnarea acordului.

"Viktor Ianukovici sau sfârşitul unui vis", titrează site-ul generalist Ukrainska pravda, a doua zi după decizia guvernului ucrainean de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu o săptămână înainte de summitul din Vilnius (28-29 noiembrie), consacrat Partenariatului Estic al Uniunii Europene. Pentru acest ziar al opoziţiei, preşedintele Viktor Ianukovici a pus capăt "visului" unei naţiuni întregi din cauză că "a negociat şi a blufat prea mult".

La Varşovia, Gazeta Wyborcza scrie că, "răsturnând masa pe care ar fi fost semnat acordul de asociere, guvernul ucrainean a confirmat opinia acelor politicieni europeni care au susţinut că Ianukovici joacă Europa pe degete, încercând să obţină o mai bună afacere din partea Rusiei. Şi nimeni cu adevărat serios nu va mai sta de vorbă, nu va mai coopera cu un astfel de politician. Preşedintele ucrainean a devenit un apropiat, foarte periculos, al unor politicieni asemeni [preşedintelui Bielorusiei], Alexander Lukaşenko, şi a adus şi Ucraina foarte aproape de optica unor ţări ca Bielorusia. Dar speranţa moare ultima. În timpul unei vizite în Austria, Ianukovici a declarat că Ucraina nu se va abate de la cursul UE. [...] Deci, nu totul este încă pierdut? "

"Kiev se retrage din Uniune", titrează la rândul său SME. Cotidianul din Bratislava scrie că pasul înapoi făcut de Ucraina este o mare lecţie pentru diplomaţii europeni, care sunt caracterizaţi adeseori prin "optimismul lor nefondat", fără a realiza prea bine cu cine negociază. Dacă decizia de la Kiev reprezintă o mare problemă pentru Europa, ea va avea consecinţe şi mai nefaste pentru Ucraina, consideră SME, căci "alegerea între Bruxelles şi Moscova nu este doar o problemă de avantaje economice pe termen scurt [...] ci şi cea între un stat mai democratic, un sistem legal care funcţionează mai bine, pe de o parte, şi un stat gangster şi mizeria din ce în ce mai profundă, pe de altă parte. Ianukovici a ales a doua opţiune. El şi apropiaţii lui vor câştiga beneficii, dar majoritatea ucrainenilor va plăti scump".

"După ce a pierdut lamentabil meciul împotriva Franţei, Ucraina a pierdut şi Europa? Cam aşa se pare", scrieLe Soir, la Bruxelles, care evocă eliminarea Ucrainei din calificările pentru campionatul mondial de fotbal din 2014. Pentru cotidianul belgian, Partenariatul Estic, presupus să apropie UE de fostele republici, este "în stare de moarte clinică", iar presiunile ruseşti au o parte din vină.

Pe aceeaşi lungime de undă, Frankfurter Allgemeine Zeitung evocă o veritabilă încleştare între UE şi Rusia. Pentru ziar, această decizie, la un an şi jumătate după începutul negocierilor, soseşte "mult prea târziu", în timp ce pentru Die Presse, "Europa pierde bătălia pentru Ucraina". În sfârşit, la Tallinn, Eesti Pävaleht se îngrijorează de faptul că UE ar putea decide să nu mai ajute Ucraina, acum că Kiev a ales tabăra rusească. "Presiunea rusească, pe de o parte, condiţiile impuse de UE, pe de alta, s-au dovedit a fi complicate. [...] Această răsturnare de situaţie, în care Kiev şi-a întrerupt relaţiile de prietenie cu Europa, pare să conducă la situaţia în care Ucraina nu va mai putea spera la niciun ajutor din Vest în cazul vreunei eventuale presiuni venite din partea Moscovei." De altfel, mizele Parteneriatului Estic sunt analizate de întreaga presă europeană şi prezentate într-un dosar realizat de Presseurop.eu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite