Sase ani de Pro TV

Sase ani de Pro TV

Pe 1 decembrie, PRO TV implineste sase ani. Daca e mult sau e putin e greu de spus. Ceea ce e sigur este ca in tot acest timp fiecare dintre cei care au participat la scrierea povestii numite PRO a

"Inedite pe ecran"

Cinci filme care nu au sanse de a intra in reteaua noastra de distributie vor fi proiectate pana duminica, 2 decembrie, inclusiv, in sala "Elvira Popescu", prin grija Institutului Francez. Spectatorii

Lux si inimi caritabile

Lux si inimi caritabile

A patra (si ultima) zi a festivalului East on Catwalk a generat, in buna traditie romaneasca, o buluceala de toata frumusetea, la Palatul Parlamentului. Raff Sardarov (Rusia) a deschis seria

Se împlinesc azi 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Române. O personalitate cu multe lumini, dar şi ceva umbre, cu realizări, dar şi cu eşecuri. A avut parte de o posteritate ingrată, prin care a fost fie adulat, fie denigrat, dar mai mereu judecat greşit, în funcţie de interese, conjuncturi şi umori ale celor care s-au obosit să-l readucă în atenţia publicului.

acum 12 zile · comentarii (18)

Între basmele invocate în mod constant de-a lungul istoriei noastre literare se află şi Frumoasa din Lapte, despre care paşoptiştii vorbesc ca şi cum ar fi fost un basm unanim cunoscut, dar care de fapt nu apare integral decât la Cantemir, în Istoria ieroglifică. De la el aflăm că eroul principal al basmului este un mărunt vrăjitor, de fapt un ţirulic, ceea ce în limba veche desemna astăzi căutata meserie de chirurg.

luna trecuta · comentarii (1)

Dialogurile care produc un impact major asupra oamenilor sunt cele pe care nu le-am gândit sau pe care nu  le-am imaginat vreodată că ar putea să existe. Când se întâmplă, totuşi, ele  sunt un prilej de bucurie şi împărtăşire, în acest caz, despre ce înseamnă Libanul pentru români şi ce activităţi culturale semnificative se desfăşoară la Beirut.

luna trecuta · comentarii (2)

Caragiale a fost un gînditor de stînga! informează ziarul Adevărul, preluînd o descoperire a scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu. Ştirea e o contribuţie trupeşă la istoria umorului românesc - secţiunea ideologie veselă şi imaginaţie tristă. În afara acestei medalii dubioase, descoperirea datorată lui Bogdan-Alexandru Stănescu nu are nici o legătură cu opera lui Caragiale.

acum 2 luni · comentarii (32)

Lucrarea evocă transformările identitare petrecute în Republica Moldova în decursul unei perioade de 65 de ani de la constituirea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, la câteva luni după moartea lui Lenin, parcurgând din punct de vedere conceptual şi analitic etapele istorice care şi-au pus amprenta asupra identităţii românilor de peste Prut până la începuturile reafirmării timide a identităţii româneşti.

acum 2 luni · comentarii (28)

Pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor. Ceea ce va urma şochează marile imperii din regiune: cel Otoman, Ţarist şi Habsburgic. Intervenţia armată era iminentă. În mai puţin de 60 de ani românii aveau să aibă rolul principal în colapsarea şi dispariţia structurilor feudale din Europa.

acum 3 luni · comentarii (31)

Ironia face ca înainte de 22 decembrie 1989 peste 100 de morţi să rezulte din intervenţia structurilor de forţă asupra cetăţenilor, dar numărul să fie cu mult mai mare după această dată: aproape 1.000. Cine răspunde pentru morţii Revoluţiei române?

acum 3 luni · comentarii (30)

„Care este miza mea? Am dorit să recuperez într-o manieră critică idei de stânga autohtone pentru a fundamenta curente şi politici mai egalitare în spaţiul românesc, dominat ideologic de curente neoliberale şi neoconservatoare” îşi autodescrie, deputatul  independent Adrian Dohotaru, cel mai recent volum, „Socialiştii, o moştenire (1835-1921)”

acum 4 luni · comentarii (3)
Postari Recente