SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 7. Iosif Jumanca, fruntaş PSD-ist şi unionist, executat de comunişti | psd

SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 7. Iosif Jumanca, fruntaş PSD-ist şi unionist, executat de comunişti

Iosif Jumanca, politician social-democrat din Transilvania, a avut un rol hotărâtor în succesul Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, ţinând un discurs militant pentru înfăptuirea Marii Uniri. Membru al Consiliului Dirigent, senator în Parlamentul României şi fidel concepţiei sale politice, respingând colaborarea cu PCR, Jumanca a plătit pentru atitudinea sa, fiind arestat şi sfârşindu-şi viaţa în temniţele comuniste.

Din istoria amerindienilor. Primul om care a folosit cuvântul „rasism” a fost acelaşi care a spus „omoară indianul din el, salvează omul”

Din istoria amerindienilor. Primul om care a folosit cuvântul „rasism” a fost acelaşi care a spus „omoară indianul din el, salvează omul”

De la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la începutul secolului al XX-lea, zeci de mii de copii nativi americani erau înscrişi cu forţa de oficialităţile Statelor Unite în şcoli cu internat. În 1902, în Oxford English Dictionary, apărea cuvântul „rasism”, a cărei definiţie era dată, în mod ironic, de un locotenent pe nume Richard Henry Pratt care conducea o astfel de şcoală. Istoricii încă dezbat şi astăzi dacă Pratt era sau nu rasist.

SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 5. Cum i-a forţat Iuliu Maniu pe unguri să renunţe la Transilvania

SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 5. Cum i-a forţat Iuliu Maniu pe unguri să renunţe la Transilvania

Iuliu Maniu, condamnat în comunism de Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Bucureşti la închisoare pe viaţă pentru „crimă de complot“ şi „înaltă trădare“, şi-a trăit ultimii ani în penitenciarul din Sighet. Înainte de arestare, îndepărtase Transilvania de Austro-Ungaria şi o îndreptase, în 1918, spre Unirea cu Vechiul Regat al României, iar în 1944 îl sfătuise pe Regele Mihai să-l demită pe mareşalul Ion Antonescu.

160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

Astăzi se împlinesc 160 de ani de când s-a născut scriitorul, avocatul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea. Avea abilităţi uluitoare de oratorie care l-au ajutat când l-a apărat pe Caragiale de exemplu, la un proces unde s-a intrat pe bază de bilet. Delavrancea a fost şi primar al capitalei, reuşind, în mai puţin de doi ani de mandat, să pună în practică proiecte precum filtrarea apei potabile sau introducerea tramvaielor electrice.

Generaţia Marii Uniri, episodul 4: Daniel Ciugureanu, primul dintre miniştrii României Mari mort la Sighet

Generaţia Marii Uniri, episodul 4: Daniel
Ciugureanu, primul dintre miniştrii României Mari mort la Sighet

Daniel Ciugureanu a rămas în istorie drept „prim-ministrul întregitor al Basarabiei“ şi „un Iuliu Maniu basarabean“. Numai că memoria colectivă nu-i totuna cu istoria. E mai scurtă, mai schimbătoare, mai nedreaptă. Despre Daniel Ciugureanu nu prea se mai vorbeşte astăzi. Când eforturile sale de unire deja se năruiseră, a murit în mâinile comuniştilor. Nu se ştie exact nici când, nici cum, nici unde. Şi-aşa a rămas. Un destin încă nedesluşit

Cina de la Casa Albă care i-a şocat pe americani. „Cea mai blamabilă atrocitate care a fost vreodată săvârşită de un cetăţean, comisă de preşedinte”

Cina de la Casa Albă care i-a şocat pe americani. „Cea mai blamabilă atrocitate care a fost vreodată săvârşită de un cetăţean, comisă de preşedinte”

Deşi o invitaţie la cină pare a fi o banalitate, pe 16 octombrie 1901, omul pe care preşedintele american de la acea vreme, Theodore Roosevelt, îl invita la Casa Albă, avea să şocheze naţiunea. Deşi era un bun educator, Booker T. Washington era afro-american aşa că faptul că a cinat cu preşedintele a fost considerat o infamie.

SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 3. Onisifor Ghibu, două uniri şi o condamnare

SERIAL Generaţia Marii Uniri, episodul 3. Onisifor Ghibu, două uniri şi o condamnare

Onisifor Ghibu, ardelean refugiat în Basarabia în 1917, a fost un clopot al deşteptării naţionale în acea bucată de ţară încă ruptă din trupul României. A pus umărul la înfăptuirea unirii ei cu România, apoi s-a întors în Transilvania, unde şi-a împlinit misiunea de a-şi vedea poporul reîntregit la 1 decembrie 1918. După ’45, Ghibu a fost arestat şi a trăit restul vieţii ca o persona non grata a ţării pe care el s-a luptat să o clădească.

Istoricul Filip-Lucian Iorga, director adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice

Istoricul Filip-Lucian Iorga, director adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice

Institutul Cultural Român (ICR) a adoptat, recent, o serie de măsuri organizatorice care au în vedere eficientizarea activităţii în scopul creşterii vizibilităţii evenimentelor de promovare a culturii şi civilizaţiei naţionale. Aceste decizii se aplică în baza hotărârii Consiliului de Conducere al ICR, în urma unor rapoarte de audit, a analizei resursei umane aferente fiecărei structuri, a activităţilor, precum şi a fluxului operaţional.

Dezbatere „Historia”: Unirea Basarabiei cu România. Unde suntem după 100 de ani?

Dezbatere „Historia”: Unirea Basarabiei cu România. Unde suntem după 100 de ani?

La 27 august 1916, România intra în Primul Război Mondial cu un scop clar: Transilvania. A urmat cea mai dramatică toamnă din istoria ţării. Grelele înfrângeri suferite atunci de armata română puneau în pericol însăşi existenţa statului român. Cu mai bine de două treimi din ţară ocupată şi aliată cu Imperiul Ţarist, niciun român nu cuteza măcar să îşi imagineze că, peste doar un an şi jumătate, Basarabia avea să se unească cu România.

Sub privirile unei săli Behague prea pline ochi de miniştri, foşti diplomaţi, funcţionari ai Ministerului francez de Externe, ambasadori, dar şi de ochii românilor din diaspora, ai francezilor care au fost cândva trimişi ai statului francez în România, fotografiile de pe ecranul de proiecţie se derulează într-un ansamblu aproape supranatural:

luna trecuta · comentarii (19)

Dacă creştinismul ar fi vrut să reuşească în Antichitate, nu ar fi trebuit să admită, vreodată, că femeile au fost primele care au descoperit mormântul gol şi primele care l-au văzut pe Iisus Hristos după ce Acesta a înviat. Şi nici nu ar fi trebuit să accepte că femeile se numărau printre principalii susţinători ai lui Hristos şi, de asemenea, că se numărau printre lideri, în grupul extins de ucenici.

acum 2 luni · comentarii (10)

Peste 100.000 de moldoveni sunt aşteptaţi să participe duminică la Marea Adunare Centenară. Evenimentul va avea loc la Chişinău şi români din toate colţurile lumii se vor strânge să ceară Unirea dintre România şi Republica Moldova. Va fi cea mai mare manifestaţie stradală din istoria Republicii Moldova, după cea care a dus la declararea Independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică.

acum 3 luni · comentarii (32)

Mă văd nevoit să atrag din nou atenţia asupra unui fapt pe care l-am semnalat şi din poziţia de ministru al Culturii. Ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri din 1918, an în care ar trebui să onorăm memoria celor ce au contribuit la realizarea idealului naţional. Şi totuşi, pe mulţi dintre cei care în urmă cu un secol au îndeplinit cu succes cel mai important obiectiv naţional, pare că i-am uitat.

acum 4 luni · comentarii (4)

În fiecare zi, multe posturi de radio şi de televiziune obişnuiesc să prezinte publicului un aşa-numit ”calendar al zilei”, în care sunt amintite evenimente de impact sau zile în care s-a născut, ori a murit vreo personalitate. Mărturisesc faptul că, de mai mulţi ani, am observat că multe evenimente, fericite sau tragice nu sunt amintite, fie din ignoranţă, fie cu rea intenţie, fie pur şi simplu din neştiinţă.

acum 4 luni · comentarii (3)

Probabil că această întrebare a avut deja multe răspunsuri. Unul dintre ele ar trebui să aibă o dublă trimitere: una umană, antropologică, şi alta de ambient, arhitectură. Cele două repere se întrepătrund deşi confruntarea dintre vechi şi nou la începutul secolului al XIX-lea a fost adesea agresivă.

acum 4 luni · comentarii (5)

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

acum 4 luni · comentarii (28)

O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

acum 4 luni · comentarii (27)