Un secol de relaţii SUA – România. George Maior: „Ar trebui să ne amintim că sprijinul american a contribuit la Marea Unire a românilor“

Un secol de relaţii SUA – România. George Maior: 

„Ar trebui să ne amintim că sprijinul american a
contribuit la Marea Unire a românilor“

Într-un articol publicat în revista „Cultura“, ambasadorul României în SUA, George Maior, propune o teză potrivit căreia Parteneriatul Strategic dintre SUA şi România este rezultatul valorilor comune şi intereselor celor două ţări, fapt evidenţiat prin evoluţia relaţiilor bilateral de-a lungul ultimului secol.

O enigmă veche de 156 de ani: asasinarea lui Barbu Catargiu

O enigmă veche de 156 de ani:
asasinarea lui Barbu Catargiu

Primul asasinat politic din istoria României s-a produs chiar în zorii facerii statului: în vara lui 1862, întâiul premier unic al Principatelor Unite a fost ucis de o mână nevăzută, în Dealul Mitropoliei. Asasinarea lui Barbu Catargiu a fost catalogată ca având motivaţii politice, însă cazul nu a fost niciodată desluşit de poliţie.

LIVE Dezbatere „Historia, ora 12.00: Înarmaţi-vă cu cărţi!  Centenarul Marii Uniri celebrat la salonul de carte „Polemos”

LIVE Dezbatere „Historia, ora 12.00: Înarmaţi-vă cu cărţi!  Centenarul Marii Uniri celebrat la salonul de carte „Polemos”

În perioada 17–20 octombrie 2018, la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional, are loc cea de-a XIV-a ediţie a Salonului de carte „Polemos” – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, eveniment prin care Editura Militară marchează Ziua Armatei României, 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial şi Centenarul Marii Uniri.

Conferinţă istorică internaţională la Cluj-Napoca. Centenarul Marii Uniri

Conferinţă istorică internaţională la Cluj-Napoca. Centenarul Marii Uniri

În continuarea manifestărilor de celebrare a Centenarului Marii Uniri, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, în perioada 18 – 21 octombrie, o conferinţă internaţională, cu titlul: „Sfârşitul unei lumi. Primul Război Mondial şi geneza unei noi ordini mondiale 1848 – 1918 – 1918. Afirmarea unei Naţiuni” („The End of an Era: World War One and the Birth of a New World Order 1848 – 1918 – 2018. A Nation Affirmed”).

Anihilarea Profesorului în vremea preamăririi Căpitanului. Asasinarea lui Nicolae Iorga, o crimă de stat

Anihilarea Profesorului în vremea preamăririi Căpitanului. Asasinarea lui Nicolae Iorga, o crimă de stat

Episodul 1. În serialul „Istoria asasinatelor politice din România“, „Weekend Adevărul“ face o incursiune în anii în care eliminarea adversarilor politici lua cele mai violente forme. Primul caz este cel al istoricului Nicolae Iorga: o crimă de stat comisă de o grupare legionară şi rămasă nepedepsită într-un regim fascist în care abuzurile erau la ordinea zilei. Atunci era toamna Căpitanului.

Momentul în care lui Einstein i s-a propus să devină preşedinte. „Sunt profund mişcat de oferta statului nostru Israel şi, totodată, întristat şi ruşinat”

Momentul în care lui Einstein i s-a propus să devină preşedinte. „Sunt profund mişcat de oferta statului nostru Israel şi, totodată, întristat şi ruşinat”

Albert Einstein, figură a geniului, cel care a formulat teoria relativităţii, a fost şi un activist politic care şi-a folosit faima pentru a sprijini diverse cauze nobile, de la denunţarea nazismului, la criticarea rasismului şi până la sprijinirea statului Israel. Cu câţiva ani înainte de a muri, celebrului fizician îi era înaintată propunerea de a deveni cel de-al doilea preşedinte al Israelului.

Dezbatere „Historia“: Alexandru Averescu, între mit şi realitate

Dezbatere „Historia“: Alexandru Averescu, între mit şi realitate

„În toamna anului 1919, popularitatea lui Averescu ajunsese la apogeul ei. Printre ţărani, numele lui Averescu era pe toate buzele; în el se cristalizau nădejdile, numai de la el se aştepta minunea unui trai lipsit de griji şi de nevoi. Popularitatea lui era ceva mistic, ceva supranatural şi fel de fel de legende începuse să-şi facă drum în jurul acestui nou Mesia al neamului românesc”.

La Berindu, judeţul Cluj, a fost inaugurat duminică, 28 octombrie 2018, bustul lui Vasile Ladislau Pop (1819-1875), realizat de sculptorul Ilarion Voinea. Prea puţin cunoscut publicului larg, Vasile Ladislau Pop, baron al Imperiului, vicepreşedinte al Guberniului Transilvaniei, preşedinte al Tribunalului Suprem al Transilvaniei şi preşedinte al Astrei, a fost una dintre marile personalităţi ale istoriei românilor în secolul al XIX-lea.

acum 22 zile · comentarii (4)

Am văzut şi cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, în 2014: Rusia îşi înscenează o istorie fluidă, fără sincope şi semne de întrebare. De la primul ţar la Putin nu există decât un vector hegelian al împlinirii. Exact ca la Ceauşescu.

acum 3 luni · comentarii (19)

Prima emisiune a postului de radio „Europa Liberă“ a fost difuzată, deloc întâmplător, la 4 iulie 1950. S-a întâmplat să fie în limba cehă. Zece zile mai târziu, pe 14 iulie, a fost difuzat şi întâiul program în limba română, astfel începând istoria celui ce avea să fie unul, dacă nu cumva chiar cel mai ascultat Departament din alcătuirea marelui post de radio anticomunist cu sediul la München.

acum 4 luni · comentarii (3)
Postari Recente