Soţii Cristina şi Gheorghe Cantacuzino au fost îngropaţi, la interval de o săptămână, în cripta familiei Cantacuzino de la Cimitirul Belu

Soţii Cristina şi Gheorghe Cantacuzino au fost îngropaţi, la interval de o săptămână, în cripta familiei Cantacuzino de la Cimitirul Belu

Cristina Cantacuzino, sora cunoscutei scriitoare Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, s-a stins din viaţă, pe 6 august, în urma unui accident tragic de maşină, în care şi-a pierdut viaţa şi arheologul Gheorghe Cantacuzino. Sâmbătă, 10 august, Cristina Cantacuzino a fost îngropată în cripta familiei din Cimitirul Belu, la o săptămână de la înmormântarea soţului ei.

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Ultimul sărut socialist. Cum l-a decapitat Gorbi pe Honecker, fratele din RDG

EPISODUL 6. Erich Honecker, singurul lider care a contat al Republicii Democrate Germane, credea doar în comunism – o idelologie care, în 1989, s-a transformat în iluzie. Neamţ încăpăţânat, mândru şi cu principii, Honecker ştia una şi bună: dacă nu e ca el, nu e deloc. Sunt 30 de ani de când în Europa nu mai sunt nici comunismul, nici el şi nici Zidul Berlinului.

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Pariul pierdut de Jivkov, în 1989: „În Bulgaria, nu va exista un alt partid decât al nostru“

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Pariul pierdut de Jivkov, în
1989: „În Bulgaria, nu va exista un alt partid decât al nostru“

În Bulgaria, căderea regimului comunist a început ca o afacere de culise, cu o lovitură dată lui Todor Jivkov în interiorul Comitetului Central. După 35 de ani de dictatură, Jivkov era înlocuit de o grupare reformistă, susţinută de Gorbaciov. În numai două luni, însă, monotonia politică a comuniştilor era înlocuită de proteste, de noi partide politice şi de promisiuni pentru o Bulgarie democrată.

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Viktor Orbán, de la duşmanul sovieticilor la prietenul lui Putin | viktor orban

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Viktor Orbán, de la duşmanul sovieticilor la prietenul lui Putin

EPISODUL 4 Liderul tinerilor democraţi Viktor Orbán a susţinut în spaţiul public, în 1989, că a sosit momentul ca trupele sovietice să se retragă din Ungaria. Autorităţile maghiare au deschis graniţele ţării ca să-i lase pe refugiaţii români şi pe germanii din RDG să intre în Europa de Vest. Recent, Orbán, acum premierul Ungariei, a închis graniţele pentru refugiaţii din Orientul Mijlociu şi l-a invitat la Budapesta pe Vladimir Putin.

60 de ani de la execuţia lui Toma Arnăuţoiu şi a „Haiducilor Muscelului“. Lista celor 16, ucişi în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Jilava

60 de ani de la execuţia lui Toma Arnăuţoiu şi a
„Haiducilor Muscelului“. Lista celor 16, ucişi în noaptea de 18 spre 19 iulie
1959, la Jilava

În noaptea de 18 spre 19 iulie au curs râuri de sânge la închisoarea Jilava. Toma Arnăuţoiu, şeful partizanilor anticomunişti din Munţii Făgăraş, a fost pus la zid şi executat. Alături de locotenentul de 38 de ani şi de fratele lui, Petre Arnăuţoiu, în acea noapte, au fost împuşcaţi alţi 14 bărbaţi, pentru îndrăzneala de a susţine grupul de luptători din munţi cu alimente, îmbrăcăminte şi arme. Mormintele lor nu sunt cunoscute nici azi.

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Václav Havel, politicianul cu mâinile curate care şi-a refuzat emigrarea pentru popor

30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Václav
Havel, politicianul 
cu mâinile curate 
care şi-a refuzat 
emigrarea pentru popor

EPISODUL 3 Václav Havel a devenit preşedintele Cehoslovaciei în decembrie 1989, după ce s-a aflat în fruntea Revoluţiei de Catifea, una dintre cele mai paşnice manifestaţii prin care s-a stins comunismul. Obsedat de adevăr, Havel nu a ales să scape singur de comunism, deşi a avut opţiunea, ci şi-a dorit o scăpare pentru toată Cehoslovacia.

„Au trăit ca nişte câini. Plâng de multe ori că sacrificiul lor a fost degeaba“. Povestea vieţii Elenei Ion, sora „bandiţilor“ Toma şi Petre Arnăuţoiu

„Au trăit ca nişte câini. Plâng de multe ori că
sacrificiul lor a fost degeaba“. Povestea vieţii Elenei Ion, sora „bandiţilor“
Toma şi Petre Arnăuţoiu

Elena Ion Arnăuţoiu s-a stins anul acesta, pe 30 iunie, la venerabila vârstă de 100 de ani. Deşi nu a fost implicată în lupta fraţilor ei împotriva orânduirii comuniste, aceasta a făcut puşcărie de două ori: prima oară în 1949, după ce Toma şi Petre au decis să ia calea munţilor, iar a doua oară, în 1958, după ce grupul de partizani din Munţii Făgăraşului a fost prins şi lichidat.

Centenarul Marii...DEZAMĂGIRI

Centenarul Marii...DEZAMĂGIRI

„Cultura şi identitatea trebuie să-şi recapete locul de altădată... E păcat să ne pierdem tradiţiile’’ este afirmaţia făcută de către ministrul Culturii, Daniel Breaz, în data de 19 februarie a.c., pentru Agerpres, în contextul unui interviu dedicat Centenarului Marii Uniri. Anul centenarului 2018 a trecut, însă manifestările dedicate acestuia continuă până în 2020 cu finanţare de la bugetul statului.

Partizanii libertăţii (II). Familiile Jubleanu şi Chirca. „Sunt căsătorit cu Maria, împuşcată în timp ce se afla în bandă, pe munte“

Partizanii libertăţii (II). Familiile Jubleanu şi Chirca.
„Sunt căsătorit cu Maria, împuşcată în timp ce se afla în bandă, pe munte“

Grupul de partizani anticomunişti de la Nucşoara, Muscel, condus de Toma Arnăuţoiu, a fost cel mai longeviv. S-a format în primăvara lui 1949 şi a rezistat în munţi aproape un deceniu, până în 1958. Nu ar fi putut face aceste lucru însă fără susţinerea efectivă a mai mult de 30 de familii din sat care l-au ajutat din toate puterile cu alimente, îmbrăcăminte şi nu numai, protejându-l de ochiul vigilent al Securităţii comuniste.

SERIAL Mihail Gorbaciov, „eroul-tragic“ care a tras în jos Cortina de Fier /Cât a contat dezastrul de la Cernobîl în căderea comunismului

SERIAL Mihail Gorbaciov, „eroul-tragic“ care a tras în jos Cortina de Fier /Cât a contat dezastrul de la Cernobîl în căderea comunismului

EPISODUL 1. „Weekend Adevărul“ demarează serialul „30 de ani de la căderea Cortinei de Fier“: şase episoade despre evenimentele care au schimbat istoria Europei în 1989. Primulul episod îl dedicăm ultimului lider al URSS-ului, ale cărui măsuri de reformare a imperiului au dus la deschiderea graniţelor, la căderea Zidului Berlinului şi la proteste de amploare, punând capăt regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Est.

„Cluj, numai Cluj, nimic altceva decât Cluj!“ Aceasta este deviza sub care se desfăşoară seria de întâlniri cu publicul dedicate istoriei Clujului, organizate de asociaţia Vechiul Cluj sub genericul „Poveşti despre Cluj“, care a intrat în sezonul al şaselea. De această dată, întâlnirea cu publicul a avut loc în Mănăştur, cel mai mare cartier al Clujului, care a fost, până în 1895, o localitate distinctă, cu o istorie impresionantă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Să fii simpatic şi motivat - iată două condiţii ale şefiei. Asta pentru că tot am vorbit ieri seară despre Caţavencu şi despre ascensiuni. Poate de-aia, în dimineaţa aceasta mi-a venit în minte o povestire culeasă de Sim. FL. Marian, din satul Ilişeşti (Suceava). Bineînţeles, datează tot din epoca aceea, plină de naivităţi, mai precis de pe la final de secol al 19-lea.

acum 15 zile · comentarii (2)

Cea de a treia întâlnire din seria „Poveşti despre Cluj” din acest an, desfăşurată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, l-a avut ca invitat pe istoricul şi scriitorul Lukács József, editorul şi traducătorul celei mai vechi cărţi de bucate tipărite pe teritoriul României de astăzi: Cărticica meseriei de bucătar, apărută la Cluj, în 1695. Autoarea cărţii a fost identificată de specialist în persoana Sofiei Tofeus - un nume pentru istorie!

acum 25 zile · comentarii (4)

Pe 23 august 1939, la Moscova, Germania nazistă şi Rusia sovietică semnau un pact de neagresiune ce prevedea printre altele şi dezmembrarea României. Pe principiul că între naţiuni nu există decât interese, ei şi-au văzut de ale lor, dar clasa noastră politică, ca şi acum, nu a avut grijă de interesele noastre.

acum 28 zile · comentarii (2)

Mai are Clujul şanse de a deveni un oraş verde, orientat spre viitor, care să asigure locuitorilor săi confortul pe care îl merită? Este o întrebare la care au încercat să răspundă arhitecţii Vasile Mitrea, Dan Clinci şi Alice Florean, invitaţii speciali ai Asociaţiei Vechiul Cluj la cea de a doua întâlnire a sezonului al şaselea a Poveştilor despre Cluj, care a avut în centrul atenţiei zonele verzi ale oraşului şi proiectele legate de ele.

luna trecuta · comentarii (7)

Poirot rămâne fără îndoială cel mai cunoscut detectiv. Despre el am vorbit cu Mihaela Ioniţă şi Răzvan Ursuleanu, fără să ne plictisim, fără să ne fi ajuns timpul scurt al întâlnirii noastre, numită Povestea unui personaj. Iar pe măsură ce vorbeam, mă gândeam la crimele de demult şi la oamenii care încercau să le rezolve.

acum 3 luni · comentarii (1)

Pe 22 iunie 1941, România era nevoită să intre într-o alianţă cu Germania nazistă împotriva Rusiei staliniste ce cu doar un an înainte anexase Basarabia şi impusese României pierderi teritoriale şi în favoarea Ungariei şi Bulgariei.

acum 3 luni · comentarii (94)

În 1940, România avea să cedeze fără un singur foc de armă teritorii importante: Basarabia, Cadrilaterul, Bucovina şi o bună parte din Ardeal. Totul avea să se petreacă în doar câteva luni, dar nu atât de mult presiunea marilor puteri ale continentului a constituit principalul motiv al colapsului, cât mai ales clasa politică interbelică, în frunte cu regele Carol al II-lea.

acum 3 luni · comentarii (14)

Păuna Greceanu a fost o femeie greu de ucis. Se poate spune că Epoca Fanariotă începe cu ea. A trăit în vremea lui Brâncoveanu şi-a fost măritată cu Ştefan Cantacuzino, fiul stolnicului, acel Constantin Cantacuzino, stolnicul, considerat cea mai luminată minte a epocii, dar şi cel care l-ar fi „vândut“ pe Brâncoveanu.

acum 3 luni · comentarii (2)

Mai mult chiar decât Janus, conformismul a arătat multe feţe începând din antichitate până în contemporaneitate, de la comportamentul de tip ketman la cel de ascultare, iar o persoană individuală a putut adeseori să parcurgă drumul dintre cele două extreme de câteva ori în timpul vieţii sale. Pe de altă parte, disidenţa îmbrăţişează un spectru larg de atitudini, de la simple acte de lipsă de loialitate la rezistenţa deschisă.

acum 3 luni · comentarii (3)

Mii de Români au participat pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, la comemorarea ostaşilor căzuţi în timpul primului şi al celui de al doilea război mondial. Momente emoţionante au avut loc şi s-a oferit o adevărată lecţie de românism. Cu părere de rău o parte din presa centrală a denaturat complet acest eveniment, iar în unele cazuri chiar a dezinformat în mod voit.

acum 4 luni · comentarii (9)
Postari Recente