Dezbatere Historia la Adevărul Live: Este atitudinea lui Putin „similară“ cu a lui Hitler? „Putin nu se va opri aici. Ţintele sunt Estonia şi România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul republican american John McCain, fostul contracandidat al preşedintelui american Barack Obama, a avertizat, joi, că Federaţia Rusă ar putea ocupa regiunea separatistă Transnistria, având în vedere ultimele evoluţii din conflictul ucrainean. Totodată, oficialul american consideră că discursul utilizat de Vladimir Putin se aseamănă cu retorica lui Hitler.

Ion Petrescu: Putin nu se va opri aici. Ţintele sunt Estonia şi România. Evenimentele care sunt în deluare în Ucraina sunt preludiul pentru ce se va întâmpla în continuare. Există un dialog telefonic în patru, iniţiat de Obama, care discută cu Angela Merkel, cu preşedintele Hollande, cu premierul britanic Cameron şi cu premierul Italiei. Aceasta este fotografia momentului.

 Ciprian Plăiaşu: Retorica este cam aceeeaşi. Nimeni nu mai vorbeşte acum de Crimeea ca nefiind a Rusiei. Se spune că istoria nu se repetă, dar asemănător a fost şi reacţia Marilor Puteri când Hitler a anexat Austria. Din păcate, este acelaşi scenariu.

 Ion M. Ioniţă:  Un lucru extrem de îngrijorător, care este viitorul Ucrainei?

Ion Petrescu: A fost un succes al lui Kerry care a adus la masă diplomaţia rusă, ucraineană, UE nu a contat în ecuaţie. Rusia a vrut să câştige timp, nu şi-a retras trupele. Rusia nu se va opri nici din punct de vedere militar, nici politic.

Ion M. Ioniţă:  Ucraina poate să facă faţă militar unei agresiuni pe teritoriul său?

Ion Petrescu: Rusia nu îşi doreşte alegeri pe 25 mai. În 12 ore, trupele regulate ucrainene ar fi date peste cap după sistemul american. Este o campanie care ţinteşte o vizibilă agresiune a Rusiei contra Ucrainei. Lucrurile nu sunt deloc liniştite. Preşedintele Belarusului le spunea că de ce nu au luptat pentru Crimeea. Ţara ta este pământul tău.

Ion M. Ioniţă:  Am cedat un teritoriu: Basarabia, fără să tragem un foc de armă. Iată consecinţele şi acum.

Ion Petrescu: Armata Română a primit ordine să se retragă în ordine. Nu faptul că oficialii de la Moscova au spus, ci manifestaţii au pomenit de Novorossiya.

Este aceeaşi direcţie spre gurile Dunării şi spre strâmtoare. Trebuie să avem nişte direcţii foarte clare. Novorossiya nu este un efect de moment, ci instituită de foarte mult timp. A mers pe aceeaşi direcţie.

Ion M. Ioniţă: Ce înţelege Putin printr-o Rusie nouă?

Ion Petrescu: Un nou pretext de a face o nouă achiziţie. Pe Putin nu îl interesează istoria, ci un nou mandat. A cultivat ideea aceasta a orgoliului istoric. Acolo este o zonă cu foarte mulţi şomeri, lumea îşi doreşte să trăiască mai bine.

Ion M. Ioniţă: Putin a promis egalizarea salariilor şi a pensiilor. Nu este nimeni nebun să spună că vrea să trăiască mai rău.

Ciprian Plăiaşu: Sunt două elemente: mândria şi vina. Când vorbeşte de Germania spune despre acei facişti. Câte crime a făcut Imperiul Rus înainte să fie Uniunea Sovietică? Cine şi-a asumat vina pentru acei morţi? Aici este mândria. Premierul turc, în numele statului turc, şi-a exprimat condoleanţele faţă de urmaşii care au avut de suferit în timpul genocidului. Pe acel genocid statul turc s-a format. Războiul a început acum. Acele trupe sunt acolo. Să vedem când trupele regulate vor intra în acţiune.

Ion Petrescu: Fiind vocali, au obţinut sprijin. În România, nimic. În afară de preşedinte, la Guvern, nimic, la ministerul de Externe, nimic. Trebuie să fie o stare de atenţie pentru că lucrurile nu se vor opri aici. Vor veni în ţară congresmeni americani. Nu vin într-o vizită de curtoazie. Pericolul este că dacă, ipotetic, Rusia invadează România, este un timp în care forţa de răspuns a NATO va interveni în România.

Ion M. Ioniţă: Aici avem de-a face cu o politică greşită, de subfinanţare dramatică a Armatei Române. A fost prima instituţie care s-a reformat la standarde internaţionale. Să ne gândim ce armată aveam înainte. Era una de rezervişti mobilizaţi să construiască Casa Poporului, să culeagă cartofi.

Ion Petrescu: Generali demni care s-au bătut pentru bugetarea Armatei au fost, nu numai generalul Popescu. Au lipsit măsurile. Să nu uităm de inundaţia de la Răsărit care vine şi nu se opreşte. Aceşti militari căzuţi la datorie sunt adevăratul garant pentru relaţia cu partenerul american.

Acum trebuie oficialii români să ceară. Situaţia este atât de critică că nu trebuie să ne bazăm doar pe ce există. Important este că vor să grăbească lucrurile şi la Deveselu. Când spune Lvrov ceva s-a cam şi întâmplat.

Ion M. Ioniţă: În toată avalanşa asta, Republica Moldova are nişte oportunităţi. Nimeni nu se aştepta ca cetăţenii din Republica Moldova să intre în UE fără vize. De unde vine Transnistria?

Ciprian Plăiaşu: Transnistria vine din istorie. A fost păstrată de Rusia pentru a controla această zonă.

Ion Petrescu: În Odessa a fost o explozie astăzi, cu primii morţi.

Ciprian Plăiaşu: România Mare nu a fost recunoscută. S-a conseiderat o agresiune că Avramescu a trecut cu trupe pentru a stabili ordinea. R. Moldova este un cazan sub presiune de care Putin se poate folosi şi acum. România va fi întotdeuna cu ochii pe ce se întâmplă la Chişinău. Cazanul sub presiune rămâne acolo şi Transnistria rămâne până când Putin decide să intre.

Ion Petrescu: Recent, a fost un flux de turişti ruşi în Transnistria. Cum explicaţi apariţia Găgăuziei?

Ciprian Plăiaşu: Este o populaţie adusă şi colonizată de Stalin pentru a crea presiune asupra românilor din Republica Moldova.

Ion M. Ioniţă: Republica Moldova are alegeri cruciale, în care se va confrunta opţiunea europeană cu comunismul. Sunt foarte apropiaţi în sondaje.

Ion Petrescu: R. Moldova se află în situaţia în care comunitatea internaţională funcţionează. Belarus reproşează Ucrainei că nu s-au bătut pentru Crimeea, iar Belarus a votat rezoluţia care recunoaşte preluarea de către Rusia a Crimeei. Belarus joacă la două capete. Rusia a presat ca Belarusul să recunoască Abhazia şi Osetia de Sud. Din persectiva modalităţilor de apărare, conform declaraţiilor, acestea pot beneficia de sprijin. România este în cadrul NATO. Trebuie să ne integrăm celorlalţi aliaţi.

România trebuie să devină vocală pentru că România se află la frontiera de Est. Aşa cum Polonia a fost un purtător de drapel pentru cauza ucraineană, aşa trebuie să facă şi România. Din moment ce Rusia controla militar Crimeea, asta înseamnă că vor continua. Vor controlul total.

Ion M. Ioniţă: Problema este că zona maritimă din perimetrul Mării Negre va fi pusă sub semnul întrebării.

Ciprian Plăiaşu: Spuneţi-ne despre o altă ţară NATO, şi anume Armata turcă, în comparaţie cu Armata Română.

Ion Petrescu: Dacă o luăm din punct de vedere al imaginii, este a doua din NATO. Au un punct slab, un procent de 40% nu sunt turci, ci de alte naţionalităţi.În relaţia cu Rusia, ştie să fie tolerantă. Şi să nu uităm loialitatea Armatei Turce. Este o armată puternică pe care NATO se poate baza.


„Vladimir Putin calculează raportul costuri-beneficii. Dacă va intra în Republica Moldova şi nu i se întâmplă nimic, cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi încurajat să intervină şi în zona baltică. Dacă vor putea face asta fără să păţească nimic, o vor face”, a declarat senatorul american John McCain. În acelaşi context, acesta a apeciat că argumentaţia pe care a folosit-o Vladimir Putin pentru anexarea peninsulei Crimeea se aseamănă cu justificările şi retorica utilizate de Adolf Hitler. Între timp, situaţia din Ucraina se degradează rapid. Blindate ucrainene au pătruns în fieful separatist prorus Slaviansk, după ce la intrarea în oraş a avut loc un schimb de focuri de armă între forţele guvernamentale şi grupările proruse, în urma căruia mai multe persoane şi-au pierdut viaţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite