O strângere de fonduri online a salvat un castel de secol XIII, din Franţa. Peste 9.000 de oameni au donat bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chateau de la Mothe- Chandeniers                                                                                                                  FOTO: cnn.com/GUILLAUME SOUVANT/AFP/AFP/Getty Images
Chateau de la Mothe- Chandeniers                                                                                                                  FOTO: cnn.com/GUILLAUME SOUVANT/AFP/AFP/Getty Images

Peste 9.000 de oameni din întreaga lume au cotizat pentru cumpărarea unui castel din vestul Franţei prin intermediul unei strângeri de fonduri online în cadrul căreia, în doar 40 de zile, au fost strânşi peste 500.000 de euro pentru cumpărarea castelului de secol XIII, de la Mothe- Chandeniers, după cum informează The Guardian.

Fiecare dintre cei care au cotizat la cumpărarea castelului a plătit cel puţin 50 de euro, scopul final al organizatorilor fiind acela de a restaura edificiul şi de a-l deschide, ulterior, pentru public. Strângerea de fonduri a început la finalul lunii octombrie, după cum informează cnn.com, fiind rezultatul unui proiect al companiei „Dartagnans”, specializată în strângerea de fonduri pentru salvarea clădirilor istorice, şi asociaţia „Adopte un Château” (Adoptă un castel).

Donatorii care au oferit un euro în plus au devenit acţionari ai castelului, având un cuvânt de spus în ceea ce priveşte evoluţia acestuia de acum încolo, dar şi şansa de a fi unii dintre primii săi vizitatori, scrie The Guardian.

Deşi imaginea castelului este una parcă desprinsă din basme, acesta nu a fost niciodată declarat oficial clădire istorică.

„Ideea nu este aceea de a strange banii, ci de a face cât mai mulţi oameni să participle la salvarea acestui loc de basm. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine”, a declarat Romain Delaume, fondatorul Dartagnans, pentru The Guardian.
Castelul de la Mothe- Chandeniers_foto_cnn.com

Cele mai vechi părţi ale sale au fost construite la începutul secolului al XIII-lea de proprietarii săi, membrii familiei Bauçay, lorzi de Loudun. Conform aceleiaşi publicaţii, acestelul a fost cucerit de două ori în Epoca Medievală de către britanici şi a fost prădat în timpul revoluţiei franceze.  În 1809, a fost cumpărat de un om de afaceri parizian pe nume Francois Hennecart care l-a restaurat şi pe domeniul căruia a plantat vie. Totuşi, nu a modificat semnificativ construcţia iniţială. De atunci, castelul a fost moştenit de diverşi descendenţi. La un moment dat, a fost locuit de baronul Edgard Jejeune care l-a supus unei reconstrucţii masive în 1870, găzduind în el petreceri fastuoase.

În 1932, un incediu a făcut ravagii, distrugând mai multe părţi ale castelului, cum ar fi o întreagă bibliotecă plină de cărţi rare, mobilă antică, tapiserii şi diverse picturi. În 1963, proprietatea de 2000 de hectare a fost cumpărată de Jules Cavroy, iar în 1981, de un profesor de matematică pe nume Marc Deyemer.

Deyemer a renunţat să mai încerce să restaureze castelul după ce eforturile sale s-au dovedit a fi prea mici comparative cu degradarea rapidă a acestuia.

„Am cumpărat castelul în urmă cu 32 de ani. M-am chinuit timp de doi ani, încercând să îl salvez prin lucrări de restaurare, dar m-am săturat când proiectele mele au fost împiedicate de anumiţi oameni. Sunt tentat să îl declar ruină ca să poată să fie distrus”, a declarat Deyemer, citat de The Guardian, în urmă cu cinci ani.

Conform cnnn.com, estimările actuale indică sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019 ca date posibile pentru redeschiderea castelului ca destinaţie turistică.

 

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite