O reproducere a scheletului calului preferat al lui Napoleon, montată deasupra mormântului împăratului francez, naşte controverse FOTO

O reproducere a scheletului calului preferat al lui Napoleon, montată deasupra mormântului împăratului francez, naşte controverse FOTO

Împăratul francez Napoleon Bonaparte şi calul său, Marengo. sursă: wikimedia commons

La împlinirea a 200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, francezii au montat deasupra mormântului său o reproducere din plastic a scheletului calului preferat al împăratului francez. Evenimentul a provocat indignarea admiratorilor lui Napoleon, opera fiind catalogată chiar şi de istorici drept grotească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorul operei, artistul Pascal Convert, a ales să preia un ritual antic evocat de Herodot, prin care războinicii erau îngropaţi alături de caii lor, şi a reconstituit din plastic, în 3D, scheletul pur-sângelui imperial conservat la National Army Museum din Londra. Despre Marengo se ştie că a fost calul preferat al lui Napoleon şi l-a purtat pe împărat în mai multe bătălii, până la Waterloo, în 1815, unde a fost capturat de trupele ducelui de Wellington.

 

Instalaţia denumită "Mémento Marengo" a fost amplasată în cadrul seriei de evenimente "Napoléon? Encore!" la Domul Invalizilor din Paris, evenimente la care au participat aproximativ treizeci de artişti contemporani – unii cunoscuţi, precum Georg Baselitz sau Laurent Grasso - şi alţii tineri, aflaţi la început de drum.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările