O precizare de la Nicolae Manolescu

"Stabilirea unei zile a presei nu e ciudata doar din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere istoric. Pe data de 16 aprilie 2004 nu se implinesc 170 de ani de la aparitia nici unui ziar


"Stabilirea unei zile a presei nu e ciudata doar din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere istoric. Pe data de 16 aprilie 2004 nu se implinesc 170 de ani de la aparitia nici unui ziar romanesc si cu atat mai putin de la aparitia presei. Ziarul romanesc Curierul Romanesc - si nu Curierul Bucurestilor - cum vad ca apare in toata presa - al lui Heliade Radulescu a aparut in 8 aprilie 1829, iar Albina Romaneasca a lui Gheorghe Asachi la 1 iunie acelasi an. Ele au fost anticipate si de alte ziare romanesti, cel dintai chiar pe teritoriul Moldovei, Couriere de Moldavie, editat in 1790, intr-o editie in limba franceza, dar si in editie in limba romana despre care nu se mai stie sigur, in orice caz nu s-a mai pastrat. Ziare romanesti au aparut inainte de 1829 si la Cernauti, in 1820 - Crestomaticul romanesc -, la Buda in 1821 - Biblioteca romaneasca -, la Leipzig, in 1827 - Fama Lipschi pentru Dacia si la 12 martie 1828, la Brasov, Gazeta de Transilvania, a lui Gheorghe Baritiu."

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: