Nouă teorie despre cum a fost descoperită familia Annei Frank de către autorităţile naziste: „A fost o coincidenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
anne frank

Muzeul Casa Anne Frank din Amsterdam susţine că populara teorie conform căreia familia Frank a fost descoperită de ofiţerii nazişti în urma unei trădări ar putea fi falsă, iar capturarea acestora ar fi putut surveni în urma unei coincidenţe, relatează „The Independent”.

Anne Frank a devenit cunoscută la nivel mondial după ce tatăl ei a publicat jurnalul pe care fetiţa l-a ţinut timp de doi ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce familia ei şi încă o familie de evrei au locuit într-o încăpere ascunsă a propriei afaceri pentru a evita capturarea de către autorităţile naziste. Ascunzătoarea a fost descoperită în cele din urmă în 1944, iar şapte dintre cele opt persoane capturate, încluzând-o pe Anne Frank, au murit în lagăre de concentrare în lunile premergătoare încheierii războiului.

Încă de la publicarea jurnalului Annei Frank în anii imediat următori sfârşitului războiului, cea ma prevalentă teorie despre descoperirea ascunzătorii familiei Frank a fost trădarea – însă identitatea celui care a informat autorităţile naziste nu a fost aflată.

Acum, istoricii muzeului propun varianta unei coincidenţe, având în vedere documente recente descoperite despre soldaţii nazişti care au găsit familia Frank.

Mai precis, cei trei care au fost identificaţi de tatăl Annei, Otto, ca fiind cei care i-au descoperit nu se aflau la acel moment într-un control pentru a vedea dacă angajaţii firmei respectau raţionalizarea mâncării pe bază de cartelă sau evitau înrolarea în armată; asta deşi, iniţial, se credea că erau membri al unei unităţi specializate în vânarea inamicilor lui Adolf Hitler.

Anne Frank menţionează şi ea de câteva ori arestări ale angajaţilor de la Opekta din cauza fraudei cu cartele de raţie.

Teoria este expusă pe larg într-o lucrare ştiinţifică publicată de muzeu, care mai prezintă şi alte dovezi circumstanţiale în sprijinul acesteia, precum faptul că din cauza războiului liniile de comunicaţii civile erau nefuncţionale în cea mai mare parte, iar telefonul despre familia Frank ar fi putut veni de la o altă agenţie guvernamentală şi nu de la trădători.

„Posibilitatea trădării nu poate exclusă în totalitate, iar ultimul cuvânt despre ziua din vara anului 1944 în care familia Frank a fost descoperită nu a fost încă rostit” se arată în lucrarea muzeului.

„Jurnalul Annei Frank”, publicat iniţial în 1947, este una dintre cele mai cunoscute şi controversate cărţi scrise pe tema Holocaustului. Anne Frank a murit la doar 15 ani în lagărul de concentrare de la Belsen, în urma izbucnirii unei epidemii de tifos cu mai puţin de o lună înainte de eliberarea acestuia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite