Nicolae şi Elena Ceauşescu - sfârşitul „Cuplului cel rău al României“, în presa britanică. Iohannis, văzut ca „o speranţă a românilor“

Nicolae şi Elena Ceauşescu - sfârşitul „Cuplului cel rău al României“, în presa britanică. Iohannis, văzut ca „o speranţă a românilor“

Nicolae şi Elena Ceauşescu, prezentaţi de presa britanică într-un amplu material

Presa britanică dedică spaţii ample împlinirii celor 25 de ani de la evenimentele din 1989, din România. „Daily Express“ aminteşte de „Mr. and Ms. Evil“, în persoana cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, dar şi de momentele dramatice petrecute pe străzile din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziarul britanic porneşte de la comemorarea Revoluţiei din 1989, precizând că în ciuda faptului că doar câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, evenimentele de acum 25 de ani rămân "o cicatrice pe conştiinţa colectivă a ţării".

"Dar povestea adevărată a regimului autoritar şi corupţia care a dus la o viaţă de opulenţă de neimaginat rămâne greu de crezut, chiar şi 25 de ani mai târziu", continuă jurnaliştii britanici, care trec în revistă viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la coplăria din Scorniceşti şi fuga în Capitală, pentru a scăpa de un tată beţiv, la intrarea in Partidul Comunist. Chiar dacă era văzut în Occident ca un lider important, Ceauşescu a ascuns cu succes monstruozităţile care se petreceau în ţară, comparate de jurnaliştii britanici cu cele din China sau Coreea de Nord.

Securitatea, care număra peste 700.000 de informatori, "aproximativ unul din 20 de români", a fost responsabilă pentru arestarea, interogarea şi omorârea a mii de oameni, mai precizează jurnaliştii de la Daily Express. 

"O parte din visul lui Ceauşescu a fost de a transforma România într-o superputere industrializată - un plan în care ştia că va avea nevoie de o creştere abruptă a populaţiei. Deci, avortul şi controlul naşterilor au fost interzise în încercarea de a creşte populaţia activă", mai scriu britanicii de la Daily Express, care amintesc de industrializarea şi urbanizarea forţată, de situaţia grea a locuitorilor nevoiţi să suporte lipsurile din magazine şi condiţii vitrege de trai.

Britanicii amintesc şi de Casa Poporului, "o monstruozitate la care s-au folosit: un milion de metri cubi de marmură adusă din Transilvania, 700.000 de tone de oţel şi 900.000 de metri cubi de lemn".


Elena Ceauşescu are parte, de asemenea, de un portret făcut de jurnaliştii englezi, în care "Mama Naţiunii" este văzută ca o femeie ambiţioasă, care a reuşit să ajungă mâna dreaptă a soţului ei, preşedintele Republicii Socialiste România. 

După ce evocă momentul 1989, britanicii de la Daily Express amintesc de urmările comunismului practicat de Ceauşescu, dar şi de problemele actuale ale ţării: datoriile uriaşe, corupţia şi problemele economice. Nu sunt uitate nici miile de copii orfani.

La final, ziarul britanic îl aduce în atenţie şi pe Klaus Iohannis, un "outsider politic, care a şocat ţara prin înfrângerea prim-ministrului de stânga, Victor Ponta, la alegerile din noiembrie". Românii speră că Iohannis va "scoate ţara din umbra anilor lui Ceauşescu", după cum concluzionează jurnaliştii britanici.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările