Navy Seals, Beretele verzi şi Delta Force - Secretele vârfurilor de lance ale armatei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii şi-au dezvoltat şi perfecţionat în a doua jumătate a secolului al XX-lea o serie de forţe speciale ce sunt capabile să intervină în orice moment în oricare dintre cele mai fierbinte conflicte din lume.

De-a lungul timpului trei mari trupe speciale americane şi-au dobândit o faimă şi o reputaţie greu de egalat în lume: „Navy Seals”, „Beretele verzi” şi „Delta Force”. Astăzi ele reprezintă vârful de lance al armatei americane, fiind prezente în toate operaţiunile majore ale Pentagonului şi nu numai. 

 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, SUA au creat în rândurile Marinei Militare trupe speciale care trebuiau să îndeplinească misiuni de recunoaştere pe coastele marine pentru a transmite informaţii şi a facilita debarcarea de soldaţi şi de echipament militar. Astfel iau naştere formaţiunile Navy Scouts & Raiders, Naval Combat Demolition Unit şi Underwater Demolition Teams (UDT). Marina militară americană a continuat să îşi antreneze forţele speciale, mai ales că au fost folosite şi în războiul din Coreea, dar adevăratul botez al trupelor Navy Seals avea să aibă loc în războiul din Vietnam. Acesta marchează prima apariţie a trupelor speciale din marina miliară americană sub denumirea completă de United States Navy's Sea, Air and Land Teams sau pe scurt Navy Seals, fiind unitate cea mai importantă şi eficientă forţă de intervenţie din cadrul Naval Special Warfare Command. Operaţiunile deosebit de dificile pe care le-au purtat trupele Navy Seals în Vietnam aveau curând să le atragă denumirea de "demoni cu feţele verzi" în rândul nord vietnamezilor, trimitere directă la culoarea vopselei de camuflaj folosită de comando-urile Seals în junglă. Succesul acţiunilor soldaţilor din Seals a atras atenţia imediat şi a CIA care va apela tot mai frecvent la aceste trupe pentru o serie de asasinate cărora le-au căzut victime numeroşi ofiţeri din cadrul Armatei Nord-Vietnameze, alături de simpatizanţi ai Viet Cong-ului. 

Soldaţii din armata americană care vor să se alăture trupelor Seals trebuie să treacă de un stagiu de pregătire de 26 de săptămâni ţinut la Centrul Special de Luptă Navală (Naval Special Warfare Center) din California. Din cauza durităţii antrenamentelor multi cursanţi renunţă încă din prima săptămână. Tradiţia cere ca cel care renunţă să îşi scoată casca şi să o depună lângă un stâlp de care e legat un clopot şi sa tragă clopotul de trei ori. Cei care au trecut de acest test urmează o altă etapă de pregătire de 14 luni, perioadă în care sunt antrenate şi şlefuite tehnicile de luptă sub apă, autoapărare, sunt dezvoltate capabilităţile de lucru cu explozibil în cele mai diverse condiţii, sunt învăţaţi să se orienteze oriunde pe Terra şi să supravieţuiască în toate tipurile de mediu înconjurător. Rolul trupelor Seals este de a purta operaţiuni clandestine în spatele liniilor inamice, de a captura sau distruge ţinte inamice în condiţii aproape imposibile, lichidează ţinte vii atunci când acestea se consideră în maximă siguranţă. Salvează ostatici atunci când nimeni nu mai credea în şansele lor. Din punct de vedere financiar, sunt retribuiţi cu solda obişnuită, la care se adaugă însă numeroasele sporuri de periculozitate şi bonusuri consistente pentru îndeplinirea misiunilor. Pe lângă aceşti bani, soldatul Seals primeşte în plus suma de 15.000 dolari anual, doar pentru faptul că activează în această unitate de prestigiu internaţional. US Navy Seals operează în mod obişnuit cu opt echipe de intervenţie, numerotate SEAL Team 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 şi 10.

Lichidarea lui Osama bin Laden 

De-a lungul timpului trupele Seals au executat o serie de misiuni în numeroase şi periculoase locuri din întreaga lume. Din Vietnam, în Panama apoi în Golful Piersic şi Irak. Nici Afganistanul nu a scăpat de prezenţa lor. Imediat după atentatele din 11 septembrie 2001, unităţile Seals cantonate la Camp Doha au primit ordinul de intervenţie în ţara condusă pe atunci de regimul talibanilor. Forţele speciale au reuşit capturarea mullahului taliban Khirullah Said Wali Khairkwa. Alte echipe Seals au fost grupate în unitatea K-Bar, după care au acţionat în operaţiuni militare extrem de dificile în imensul complex de peşteri din Zhawar Kili. Navy Seals au participat intens şi la „Operaţiunile Anaconda” şi „Red Wing”, acţiuni de comando care au costat vieţile a numeroşi soldaţi şi ofiţeri de elită americani. Dar poate misiunea care i-a acoperit de glorie în întreaga lumea fost lichidarea lui Osama bin Laden în Pakistan, la Abbottobad, la data de 2 mai, 2011, ca urmare a demarării „Operaţiunii Neptun Spear”. 

Operaţiunea a fost ordonată de preşedintele SUA, Barack Obama, şi a fost pusă în planificare în cele mai mici detalii de către CIA şi executată de trupele Navy Seal. Cei aleşi să o ducă la capăt cu bine au fost soldaţii din cadrul unei echipe din cadrul Navy Seals, fosta echipă Seal Team Six, rebotezată DEVGRU. Recent a fost dezvăluită şi identitatea militarului care l-a ucis pe bin Laden. Povestea acestuia spune mult despre trupele trupele Navy Seals. Rob O'Neill, unul dintre cei mai decoraţi membri ai trupelor de elită americane s-a retras după 16 ani de serviciu. L-a ucis pe bin Laden - de aproape, tragându-i trei gloanţe în frunte. Soldatul a luptat în patru zone de război, inclusiv în Irak şi Afganistan, în care a participat la peste 400 de misiuni de luptă şi a eliminat peste 30 de ţinte, fiind decorat de 52 de ori şi s-a retras din armată cu gradul de subofiţer.

Beretele verzi, trimise să salveze armată irakiană 

Cât de puternice sunt aceste forţe speciale şi cât de mult se bazează pe ele Pantagonul o demonstrează situaţia din Irak, acolo unde după retragerea armatei americane, statul şi armata irakiană au intrat într-o fază de disoluţie. Pentru a salva întreaga situaţia administraţia de la Washington a făcut apel la experienţa Beretelor Verzi. La sfârşitul lunii iunie a anului 2014, un contingent de soldaţi americani aparţinând Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, având o misiune de consiliere a guvernului irakian şi pregătire a forţelor armate din Irak contra insurgenţilor ce au ocupat nordul şi o bună parte din vestul acestui stat. „Aceşti soldaţi vor fi foarte eficienţi în îmbunătăţirea aptitudinilor tactice a unei părţi din armata irakiană”, a declarat Lt. Gen (r) James Dubik, cel care s-a ocupat de instruirea forţelor irakiene în 2007 şi 2008. Pe scurt, acesta a declarat că trupele americane vor „ascuţi vârful săgeţii dar nu vor înlocui săgeata în sine”, cu referire directă la modul în care guvernul de la Washington va aborda revenirea în Irak. Într-o serie de atacuri recente, militanţii suniţi au capturat câteva oraşe-cheie în nordul ţării şi puncte de trecere a frontierei cu Siria şi Iordan. Abandonaţi de liderii militari care s-au simţit alienaţi de puterea şiită de la Bagdad, trupele irakiene au dezertat în masă, lăsând în urmă o bună parte din echipament şi muniţie.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite