VIDEO Dezbatere Historia. Misterul morţii unui general român: trădare sau asasinat la comanda KGB?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La emisiunea „Historia”, de la Prima TV, nepotul generalului Avramescu, Paltin Sturdza, împreună cu moderatorul emisiunii, Ion M. Ioniţă, şi editorul cooronator al Historia.ro, Ciprian Plăiaşu, au dezbătut misterul morţii unui generalului Avramescu.

În luna aprilie a anului 2012, revista „Historia” publica un amplu dosar intitulat „Generalul Avramescu, trădător sau victimă a NKVD?”, dedicat misterului care a învăluit moartea reputatului ofiţer român.

La aproape doi ani distanţă, „Historia” a reluat studierea enigmei ce însoţeşte tragica dispariţie a generalului român, în emisiunea „Historia”, de la Prima TV! Invitatul emisiunii, nepotul generalului Avramescu, Paltin Sturdza – cel care, la 11 luni, a fost „cel mai tânăr prizonier al NKVD-ului”, împreună cu moderatorul emisiunii, Ion M. Ioniţă, şi editorul cooronator al Historia.ro, Ciprian Plăiaşu, au vorbit despre adevăratul şi surprinzătorul motiv pentru care generalul a murit: acela că generalul Avramescu ar fi fost opţiunea regelui Mihai pentru postul de prim-ministru după căderea guvernului Rădescu.

Paltin Sturdza s-a prezentat de la începutul emisiunii „Historia”: “Sunt nepotul de fiică al generalului Avramescu. Mă aflam pe frontul de Vest când ne-a ridicat NKVD-ul, pentru că generalul îşi lua şi familia cu el pe front. Din păcate, nu am amintiri cu mama mea, Felicia, că nu am mai văzut-o de când aveam un an. Din fericire, am găsit un filmuleţ de un minut, din 1943, unde e şi mama mea, alături de generalul Avramescu, care se afla pe vremea aceea în Crimeea. Mama mea era implicată în tot felul de acţiuni de caritate.”

Ciprian Plăiaşu, editorul cooronator al Historia.ro, a prezentat în câteva cuvinte figura generalului Avramescu: “Generalul Avramescu a fost preţuit pentru ceea ce-a făcut. De politică s-a apropiat mai degrabă din raţiuni sociale. Din acest motiv el este păstrat şi preţuit de sovietici.”

Paltin Sturdza a povestit ce s-a întâmplat în ziua arestării generalului Avramescu:
“Documentele armatei spun ce s-a întâmplat. După amiaza, generalul Avramescu a fost chemat la raport, la sovietici, la generalul Jmacenko - iar de acolo nu mai ştim nimic. În 1963, s-a anunţat că generalul a murit în urma unui atac aerian, iar mama mea s-a sinucis.”

Cât despre acuzaţia de trădare, Paltin Sturdza a spus că a fost o maşinaţiune a NKVD-ului: “Problema cu trădarea a apărut după arestarea lui. Dacă ar fi fost trădare, s-ar fi vorbit de aşa ceva înainte. S-a spus că vrea să treacă cu armata de partea germanilor. Am găsit, în documente, originea acestei idei - în memorialistica legionară. Acolo apare că Sima a spus că Avramescu a vrut să treacă cu armata de partea germanilor.”

Ciprian Plăiaşu a punctat concluzia emisiunii: “Abia când generalul Avramescu a devenit un pion politic l-au arestat. Până atunci, sovieticii aveau nevoie de el pe front.”

A pregătit generalul Avramescu cea mai mare dezertare din istoria Armatei Române?

În ziua de 2 martie 1945, pe când se afla la comanda Armatei a 4-a române aflată pe frontul din Cehoslovacia, generalul Gheorghe Avramescu a fost arestat de autorităţile sovietice, împreună cu şeful de stat major şi alţi ofiţeri şi civili, în total 36 de persoane.

Evenimentul, deosebit de grav, a acţionat ca o undă de şoc pentru trupele aflate în plină campanie, în condiţiile în care colaborarea cu Armata Roşie se dovedise extrem de dificilă, noul aliat acuzând armata română, în dese rânduri, de incapacitate operativă sau chiar trădare şi trecere voluntară la inamic (cazul Diviziei 4 infanterie, asupra căruia vom reveni). Acest episod tragic este indisolubil legat de destinul României în acei ani teribili, iar subiectul rămâne deschis cercetării.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite