Misterele Revoluţiei, dezvăluite de Dan Voinea şi Ramona Ursu. Cartea „Dosarele Securităţii“ s-a lansat la Teatrul Naţional VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

JUSTIŢIE „Crimele comunismului nu trebuie uitate şi nici măcar iertate“, a spus generalul Dan Voinea în conferinţa sa de la TNB, urmată de lansarea cărţii jurnalistei Ramona Ursu despre culisele Pieţei Universităţii, „Dosarele Securităţii“.

Conferinţa procurorului Dan Voinea, intitulată „Adevărul juridic despre decembrie 1989“ şi desfăşurată într-o sală primitoare de la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), s-a bucurat de un bogat auditoriu, dovadă a interesului suscitat încă, după 27 de ani, de evenimentele neelucidate din decembrie 1989 şi anul care i-a urmat. Generalul Dan Voinea – căruia i s-au retras de două ori până acum dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei, pe care le cunoaşte ca nimeni altul – l-a avut alături pe actorul Ion Caramitru, director al TNB şi participant direct la evenimentele din 1989-1990. S-au aflat în sală şi la lansarea care a urmat în foaier jurnalişti precum Gabriel Pleşea, Răzvan Corneţeanu, Laurenţiu Ciocăzanu sau Grigore Cartianu.

Întrebările dinspre sală spre invitat şi spre revoluţionarul Caramitru au curs, unele dintre acestea foarte pertinente, ceea ce a făcut ca durata evenimentului să se prelungească mult faţă de ceea ce se estimase iniţial. Evenimentul a fost continuat cu lansarea cărţii semnate de Ramona Ursu, „Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii“, publicată de Editura Integral, la care au vorbit, pe lângă autoare, Ion Caramitru şi Grigore Cartianu, existând şi intervenţii din public.

Dan Voinea: „Dosarele nu sunt trimise intenţionat în instanţă“

„Rechizitoriul“ procurorului Dan Voinea din dimineaţa de duminică a fost unul foarte anticomunist, conferenţiarul atrăgând atenţia că acest sistem nu a murit deloc în decembrie 1989 şi că este posibil să supravieţuiască până astăzi. În cele două decenii care au trecut de atunci, pe care le-a petrecut cu analizarea acelor evenimente şi cu construirea dosarelor juridice, generalul Voinea a avut timp să le şi interpreteze şi să aibă propria viziune asupra celui mai semnificativ moment al istoriei recente a României.

„Nu trebuie să uităm crimele comunismului, şi nici măcar să le iertăm“, a specificat Dan Voinea.

Generalul a insistat asupra faptului că administraţia comunistă a supravieţuit Revoluţiei din 1989. În concepţia sa, nu putem vorbi despre o lovitură de stat atunci, pentru că aceasta se exercită împotriva unui stat aflat la putere, pe când în acest caz statul comunist şi-a asigurat rămânerea la putere. Din acest punct de vedere, represiunea statului asupra victimelor nevinovate este una continuă, atât înainte de 22 Decembrie, cât şi în zilele ulterioare, ceea ce a dus la numărul mare de morţi şi răniţi, şi chiar – aşa cum s-a explicat în intervenţiile de la lansarea cărţii Ramonei Ursu – în anul care a urmat, culminând cu Mineriada din iunie 1990. Toate aceste victime, a subliniat procurorul Dan Voinea, sunt cauzate de adversarul politic, în niciun caz nu sunt de drept comun, şi acesta a fost şi sensul deciziilor recente de la CEDO.

image

Jurnalista Ramona Ursu şi procurorul Dan Voinea

În continuare, detaliile date de generalul Voinea despre atrocităţile din zilele Revoluţiei au fost impresionante. Toate acestea se află, însă, detaliate în dosarele care sunt definitivate, în cea mai mare parte, şi aşteaptă doar să fie trimise în instanţă. Procurorul Voinea a revenit de câteva ori asupra faptului că sistemul comunist a avut întotdeauna nevoie de a-şi inventa un inamic, intern sau extern, de aici crearea „teroriştilor“ în decembrie 1989. Comuniştii au luat puterea prin sânge şi s-au menţinut la putere, în 1989 şi 1990, tot prin sânge.

Caramitru: „Revoluţia mea nu a reuşit“

Cum „actul doi“ – adică Mineriada – nu prea a fost atins, Caramitru l-a făcut pe generalul Voinea să promită că va reveni cu o nouă conferinţă, asupra acestui subiect, la începutul anului viitor. „Lacuna“ a fost suplinită, însă, de lansarea cărţii Ramonei Ursu, care a completat oarecum cele spuse în conferinţă. Ion Caramitru, prezent cu un interviu în această carte, a definit-o ca fiind una „foarte importantă“. Interviul explică de ce actorul nu s-a dus, în primăvara lui 1990, în Piaţa Universităţii, aşa cum îi cerea, „pentru a fi alt om“, Corneliu Coposu.

image

Grigore Cartianu, Ramona Ursu şi Ion Caramitru, la lansarea cărţii „Dosarele Securităţii“ la Teatrul Naţional. În dreapta: editorul Costel Postolache     FOTO: Florin Ghioca

Grigore Cartianu, participant şi el la acele zile în Piaţă, şi-a amintit de interviul pe care i l-a luat lui Ion Caramitru despre acel moment istoric şi „romantic“ în 1992, pentru „Expres Magazin“. Toţi vorbitorii au fost de acord că, dacă faptul că Miron Cozma era securist nu surprinde pe nimeni, în privinţa lui Marian Munteanu faptele sunt mai şocante, deşi existau câteva motive de suspiciune. „Revoluţia la care am participat eu, una anticomunistă, nu a reuşit“, a spus Ion Caramitru, iar traiectoria liderului Pieţei Universităţii este una dintre dovezi.

50 de lei costă cartea jurnalistei Ramona Ursu, care este distribuită, în două volume, şi cu ziarul „Adevărul“. Cu ediţia de miercuri va putea fi achiziţionat cel de-al doilea volum.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite