Mircea Druc: „După dezmembrarea URSS ne-am transformat din RSSM în RM şi, culmea, propaganda antiunionistă s-a amplificat“

La cei 79 de ani ai săi, fostul şef al guvernului de la Chişinău se regăseşte la masa sa de scris, unde se confesează, celor interesaţi, în rânduri dense în informaţii, viziuni surprinzătoare şi amintirea unor clipe din trecutul său, care confirmă cât de mari au fost presiunile imperiale estice asupra trăitorilor din republicile foste sovietice, obligaţi să ţină fruntea în pământ, pentru a trăi.
Comentariu neaprobat.
Robin Hood ,nu pierzi nici o ocazie sa lovesti in toti cei ce simt romaneste ,satui de ,,dragostea frateasca '' a mujicilor de stepa
Comentariu neaprobat.
Într-un alt material marca RSMD, academicianul Aleksei Arbatov, leagă problema transnistreană de contextul reconfigurării zonelor de influență. Arbatov consideră că Rusia și Occidentul se află în prezent într-un ,,război rece hibrid”. Asta înseamnă că aparent relațiile dintre cele două tabere sunt mai bune decât în secolul trecut, dar între ele rămân nerezolvate împărțirea zonelor de influență. Asta se datorează, potrivit expertului, faptului că după căderea URSS-ului, Rusia a încercat să-și mențină influența în statele din fostul colos comunist, însă acestea s-au transformat nu în ,,zona de influință rusească”, ci în ,,zona de conflict a intereselor”. Între timp, continuă expertul, o parte din state și-au ales tabăra. Astfel, statele baltice au migrat în Occident, iar Armenia și Belarusul au rămas în tabăra moscovită, iar soarta celorlalte state este disputată acum. Asta înseamnă că fostele state din URSS din Europa sunt disputate între Rusia și Occident, iar cele din Asia sunt disputate între ruși și chinezi. În acest context, expertul afirmă că acum, mai mult ca niciodată, este nevoi de un nou acord privind securitatea europeană, care va definitiva atitudinea politico-militară neutră a fostelor membre europene ale URSS-ului, astfel ca ,,ele să nu se teamă de Rusia, iar Rusia – de intrarea lor în NATO”. Ca o garanție suplimentară, rușii vor ca aceste state să rămână unitare, pentru ca ele să nu-și schimbe statutul de neutralitate prin alte metode. În calitate de exemplu, expertul aduce o eventuală unire între Republica Moldova și România, ceea ce va conduce implicit la extinderea hotarelor NATO.(Iurie Rotaru)