Ministrul Turismului din Egipt spune că mormântul faraonului Tutankhamon conţine o sală secretă, „plină cu comori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Turismului din Egipt a dezvăluit într-un interviu acordat de curând cotidianului spaniol ABC că o sală secretă, descoperită cu ajutorul radarului, în 2015, în spatele unui zid din mormântul faraonului Tutankhamon, nu este goală, ci ar fi ”plină cu comori”, informează lefigaro.fr.

Speculaţiile sunt alimentate de o declaraţie surprinzătoare făcută de Hisham Zazou, ministrul Turismului din Egipt, cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o recent în Spania.

Ministrul egiptean a spus că un anunţ oficial de o importanţă majoră va fi făcut pe această temă în luna aprilie. 

”Va fi un fel de «big bang», va fi descoperirea secolului al XXI-lea!”, a spus Hisham Zazou. 

În noiembrie 2015, măsurătorile efectuate asupra zidurilor din mormântul celebrului faraon cu ajutorul termografiei în infraroşu de o echipă de cercetători francezi şi a celor realizate cu ajutorul unui radar de japonezul Hirokatsu Watanabe l-au determinat pe Mamdouh Eldamaty, ministrul pentru Antichităţi din Egipt, să declare că ”există 90% şanse să existe o cavitate în spatele zidurilor mormântului lui Tutankhamon”. 

Însă, pentru ministrul Turismului din Egipt, acum nu mai există niciun dubiu în această privinţă. După părerea sa, nu numai că există o sală subterană ascunsă în spatele zidului în cauză, dar aceasta este ”plină cu comori”. 

Cercetările recente realizate în mormântul descoperit în 1922 de Howard Carter reprezintă încununarea unei ipoteze ştiinţifice, publicată în 2015 de Nicholas Reeves, un expert britanic în egiptologie, profesor de arheologie la Universitatea Arizona din Statele Unite.

Analizând datele şi imaginile de înaltă rezoluţie realizate în mormântul lui Tutankhamon de echipa spaniolă Factum Arte, arheologul britanic a descoperit urme verticale care par să indice conturul unei uşi străvechi, care a fost zidită, apoi acoperită cu fresce, în apropiere de sarcofagul tânărului faraon. Profesorul Nicholas Reeves consideră că acea poartă ascunsă ar reprezenta intrarea într-o altă cameră mortuară, în care s-ar afla sarcofagul reginei Nefertiti. 

Mormântul celebrei regine egiptene, soţia faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon, nu a fost găsit niciodată.

Dacă teoria formulată de Nicholas Reeves va fi confirmată, explorarea acelei camere mortuare se va dovedi extrem de problematică. Zahi Hawass, fostul ministru egiptean pentru Antichităţi, a explicat recent pentru Daily Telegraph că autorităţile din ţara lui nu doresc să facă nici măcar o singură gaură în mormântul faraonului Tutankhamon, deoarece acesta reprezintă o comoară fragilă şi de o valoare inestimabilă.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite