Basarabenii au înfruntat ploaia şi au întâmpinat Anul Centenar printr-o manifestaţie stradală în care s-a cerut Unirea cu România.

Acum 100 de ani Basarabia avea să îşi declare independenţa de Imperiul Ţarist, fiind printre primele popoare care s-a folosit de principiul autodeterminării popoarelor enunţat de bolşevici pentru a slăbi autoritatea imperiului. Câteva luni mai târziu, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării avea să voteze unirea cu regatul României.

Oficial s-a declarat că la manifestaţie au participat peste 3 000 de persoane. Evenimentul nu a fost unul politic, el fiind organizat de societatea civilă. S-au purtat veşminte populare, steaguri tricolore şi s-au scandat lozinci unioniste.

Evenimentul a început de la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe parcursul deplasării şi alţi participanţi s-au alăturat, ajungându-se la un moment dat ca câteva mii de basarabeni să ceară Unirea cu România.

Organizatorii au anunţat că pe 25 martie 2017 va avea loc o mare manifestaţie stradală. Peste 100 000 de basarabeni vor fi aşteptaţi la Chişinău.

Nu este prima oară când acest lucru se întâmplă. Un sondaj recent a arătat că 34% dintre moldoveni nu s-ar opune Unirii, procent ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de anii precedenţi. Acest lucru pe fondul creşterii investiţiilor realizate de România dar şi a unei agende publice mai clare cu privire la dezideratul Unirii.

Sondajul LRP-IMAS arată că percepţia faţă de Unire dar şi faţă de NATO câştigă un teren important în Republica Moldova. Sondajul a fost comandat de Partidul Democrat din Republica Moldova, partid care până la acest moment avea o orientare statalistă(deci realitatea ar putea arăta cu mult mai bine; să nu uităm că Voronin dădea românismul la 2%).

Manifestaţiile unioniste de la Chişinău au devenit o normalitate precum şi discursul public privind necesitatea Unirii, România fiind văzută ca unică soluţie.

Ieri, de 1 decembrie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe Klaus Iohannis. În ultima perioada, în contextul izolării internaţionale în care se află, preşedintele pro-rus şi-a îndulcit tonul în relaţia cu România.

Dacă la Bucureşti se iese pentru statul de drept, la Chişinău se iese pentru România, ca unică soluţie pentru existenţa statului de drept.

1 decembrie s-a sărbătorit şi la Sadova, localitatea de baştină a preşedintelui Igor Dodon. Cunoscut prin atitudinea sa ostilă României, acesta a primit o lecţie de istorie şi patriotism din partea autorităţilor locale dar şi a copiilor prezenţi la eveniment şi care au declarat că unica soluţie este Unirea cu România.