Michel Houellebecq: „Demnitatea e un concept dăunător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Succesul, banii şi notorietatea nu-i dăunează în niciun caz scriitorului", a declarat Michel Houellebecq, la întâlnirea de astăzi cu cititorii de la Bookfest.

Cunoscutul autor căruia Editura Polirom i-a dedicat o serie din care fac parte texte celebre precum „Particulele elementare", „Platforma", „Posibilitatea unei insule" sau „Harta şi teritoriul" a luat parte la o dezbatere, la standul Franţei, ţara invitată de onoare la această ediţie a Salonului de Carte, şi a vorbit despre creaţie proprie, despre fericirea şi nefericirea din cărţile lui, despre alegerile pe care le-a făcut până acum în viaţă, şi despre plăcerea de a fi descoperit la Bucureşti un pasaj minunat, mai frumos decat cele din Paris sau Milano. Dezbaterea a fost moderată de Mihaela Dedeoglu de la RFI şi de Matei Martin de la Dilema Veche.

În ceea ce priveşte cititorii, autorul francez a spus că „e reconfortant să te gândeşti la cineva real, în carne şi oase, căruia să-i placă ceea ce scrii", adoptând în acelaşi timp teoria lui Schopenhauer, şi anume că „în relaţia dintre un cititor şi o carte, cititorul este responsabil de 50 la sută din succesul ei"...

Michel Houellebecq a povestit, de asemenea, despre începuturile lui în lumea literaturii, care au stat sub semnul poeziei: „Mai scriu şi acum puţină poezie. Era bine, dar eu am vrut să fac avere", a mărturisit scriitorul spre deliciul celor câteva zeci de persoane adunate lşa standul Franţei să-l asculte şi să-i pună întrebări. „Mă săturasem să fiu angajat undeva, voiam să câştig bani în primul rând. Succesul era ceva secundar", a continuat el. „Particulele elementare" au schimbat însă totul, atunci au venit şi notorietatea, şi banii, iar odată cu ele o formă de libertate pe care Houellebecq mărturiseşte că şi-o dorea. Întrebat dacă poţi fi disciplinat atunci când ai toate acestea, scriitorul a răspuns: „Dacă n-ai prea multe dorinţe, nu e greu să fii disciplinat..."

Refuzând să răspundă la întrebări de genul „Ce scrieţi acum? Aţi început o nouă carte?", pe motiv că ţin de domeniul intimităţii, autorul „Particulelor elementare" a spus cu o sinceritate cuceritoare că până acum nu a scris cărţi de care să fie nemulţumit. „Cu cărţile e ca şi cu copiii, te ataşezi mai tare de cei care ţi-au făcut mai multe probleme".

Vorbind despre pierderea inocenţei, despre fericirea personajelor din scrierile lui, o justificare pentru o idee precum „nu vă fie teamă de fericire, ea nu există...", autorul a spus că epoca lui s-a aflat sub semnul scrierilor lui Cioran. „Pentru noi, cei hrăniţi cu Cioran şi alţii ca el, e greu să fi rămas inocenţi". În acelaşi timp, a încercat să demonteze ideea că în cărţile lui ar lipsi posibilitatea fericirii sau starea de fericire. „Nu cred că sunt un autor aşa catastrofist precum se spune".

Una dintre ideile care au stârnit murmurele celor prezenţi a fost cea prezentă de altfel în scrierile lui, dar explicitată direct în întâlnirea de la Romexpo: „Demnitatea e un concept dăunător. Oamenii sunt interesanţi când renunţă la orice demnitate şi rămân biete fiinţe animate".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite