Mesajul Regelui Mihai I în decembrie 1989: „Apelez la Armata Română să răstoarne imediat regimul din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I al României cerea, în decembrie 1989, formarea unui guvern opus regimului comunist
Regele Mihai I al României cerea, în decembrie 1989, formarea unui guvern opus regimului comunist

În zilele Revoluţiei din decembrie 1989, regele Mihai I, aflat în exil, a transmis un mesaj, la radio, românilor din ţară şi din străinătate şi cerea Armatei Române să doboare regimul comunist.

 „Apelez la Armata Română să răstoarne imediat regimul din România.
Cer tuturor muncitorilor să declare greva generală în toată ţara.
Cer reprezentanţilor României din străinătate să se alăture acestei răsturnări.
Să se formeze în ţară un guvern de generali şi elemente ale partidului, opuse acestui regim.
Sunt şi voi fi alături de voi“,
a fost mesajul transmis de regele Mihai în zilelele Revoluţiei.

Potrivit Instititutului de Investigarea a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IIICCMER), acest mesaj se află în arhiva CNSAS, în nota nr. 473669 către Unitatea Militară 625 Bucureşti, în buletinul de radio-ascultare din zilele de 21 decembrie 1989, ora 8.00, şi 22 decembrie 1989, ora 5.00.

De asemenea, fostul suveran mai trimisese şi pe 18 decembrie 1989 un mesaj la radio, după incidentele petrecute în urmă cu două zile la Timişoara. Mesajul a fost înregistrat la un casetofon, acasă, cu ajutorul soţiei sale, Regina Ana. Caseta a fost trimisă postului BBC, iar la români a ajuns prin intermediul Radio Europa Liberă.

Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi, sunt ca şi voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la Putere atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare şi totuşi şi totodată am şi aveţi mari speranţe fiindcă luaţi cuvântul, manifestând.

Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii întelegeţi şi întelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la putere. Manifestaţi paşnic cu lozinci care să le spuie care vă sunt năzuinţele. Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu îi provocati, fiţi paşnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!“, mai spunea regele Mihai pe 18 decembrie.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite