Maşina de criptare enigma, licitată pentru 45.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele germane depindeau de maşinile Enigma pentru a codifica şi a decoda mesajele secrete transmise prin radio în timpul celui de-al doilea război mondial. Maşina Enigma este în partea stângă                       FOTO: .http://www.nationalmuseum.af.mil
Forţele germane depindeau de maşinile Enigma pentru a codifica şi a decoda mesajele secrete transmise prin radio în timpul celui de-al doilea război mondial. Maşina Enigma este în partea stângă                       FOTO: .http://www.nationalmuseum.af.mil

În cadrul Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria care a avut loc marţi, obiectele au fost adjudecate la preţuri record. Printre „vedetele” serii s-au numărat Puşca de vânătoare Holland& Holland sau maşina de criptare Enigma, a cărei vânzare are în spate o poveste care i-a uimit pe mulţi. Tot marţi a avut loc şi Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană, cea mai bună dedicată artei tinere din 2013 până în prezent.

Pentru maşina de criptat Enigma, produsă în 1941, la Berlin, de Heimsoeth& Rinke, au licitat şapte participanţi distincţi, după cum informează un comunicat de presă emis de Artmark. Pornind de la preţul de 9000 de euro, Enigma a fost adjudecată pentru 45.000 de euro, în contextul în care proprietarul a cumpărat-o pentru 100 de euro. Maşina de criptat a fost cumpărată la acest preţ  de un colecţionar, într-un târg din Bucureşti.

„Colecţionarul a cumpărat-o dintr-un târg de vechituri. Este profesor de criptografie şi...a ştiut foarte bine ce cumpără”, a declarat pentru Reuters, Cristian Gavrilă, Şeful Biroului consignare Obiecte de Colecţie.

Aproximativ 158,9 trilioane de configuraţii si tot atâtea enigme ar putea să genereze celebra maşinărie care a jucat un rol atât de important în desfăşurarea deflagraţiei ce a dus la pierderea a 72 de milioane de vieţi omeneşti, după cum informează un comunicat de presă emis de Artmark. Maşinăria de criptare este funcţională.

Pentru că România a fost aliată a Germaniei Naziste până în 1944, când s-a alăturat aliaţilor, istoricii consideră că pe teritoriul ţării s-ar putea să existe mai multe maşini de criptare încă nedescoperite, informează Reuters.  

Lotul a fost adjudecat în 24 de paşi de licitare de către un participant online din ţară, menţionează comunicatul emis de Artmark. 

Nici puşca de vânătoare Holland & Holland, fabricată pentru Regele Carol II şi confiscată şi modificată pentru Nicolae Ceauşescu nu a trecut neobservată. Aceasta s-a vândut cu suma de 32.500 de euro (preţ de pornire 12.000 de euro) în 15 paşi de licitare. 

„Toteme căzute”

„Toteme căzute” de Ion Ţuculescu

De asemenea, în aceeaşi seară, Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană a adus mai multe recorduri de autor, informează acelaşi comunicat de presă. Printre acestea s-au numărat „Toteme căzute”, opera lui Ion Ţuculescu, adjudecată pentru 60.000 de euro, „Week-end” de Şerban Savu, lucrare adjuecată pentru 17.000 de euro (preţ de pornire 6000 de euro) sau „Căi paralele” de Marin Gherasim, vândută pentru 4000 de euro (preţ de pornire 2000 de euro).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite