"Marele razboi" - un film despre razboiul care a facut posibila Unirea

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, e sarbatorita de Antena 1 prin difuzarea, incepand cu ora 15,30, a unui film-eveniment. "Marele razboi", in regia lui Sergiu Nicolaescu, este o epopee a

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, e sarbatorita de Antena 1 prin difuzarea, incepand cu ora 15,30, a unui film-eveniment. "Marele razboi", in regia lui Sergiu Nicolaescu, este o epopee a razboiului dus de Romania in anul de rascruce 1917, o radiografie a acelor ani, a unei societati aflate in razboi si care incearca sa-si construiasca o noua identitate. Finantat de Antena 1, filmul incearca, prin personajele sale, sa recladeasca intreaga societate a acelei vremi, de la taran la soldat, la regi si comandanti de osti. Numerosi actori populari joaca in aceasta productie. Printre ei: Eusebiu Stefanescu, Iurie Darie, Ion Dichiseanu, Maia Morgestern, Ilinca Goia, Silviu Stanculescu, Cristian Sofron, George Alexandru, Valentin Teodosiu, Ernest Maftei, Mihai Constantin si Stefan Banica jr. Filmul prezinta, pe fundalul razboiului, drame personale, pornind de la fratii Ailenei, sase tarani saraci, pana la rivalitatea si invidia dintre generali sau ofiteri - generalii Averescu si Prezan, lt. col. Crainiceanu, capitanii Polihroniadi, Popa si Ignat. Personajele istorice precum regele Ferdinand si regina Maria, Bratianu, gen. Berthelot apar nu numai in scene conventionale, dar si fiecare cu dramele sale personale, marcate de anul 1917. Pentru cei carora li se pare cunoscut subiectul, o precizare: pe marile ecrane, "Marele razboi" a circulat sub titlul "Triunghiul mortii".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: