„Lynchian“, „kubrickian“ sau „tarantinoesque“, printre noile cuvinte din Oxford Dictionary

„Lynchian“, „kubrickian“ sau „tarantinoesque“, printre noile cuvinte din Oxford Dictionary

Regizorul Quentin Tarantino

Recent, peste 100 de cuvinte au fost adăugate în Dicţionarul Oxford, multe dintre acestea aparţinând domeniului cinematografic. Astfel, cuvinte precum „lynchian”, „kubrickian” sau „tarantinoesque” descriu metodele sau stilul unor regizori de cinema.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majoritatea noilor cuvinte din dicţionarul Oxford, care ţin de domeniul cinematografic, au legătură mai ales cu regizorii şi cu stilurile lor. Conform lui Craig Leyland, editor al dicţionarului, citat de Open Culture, cel mai vechi cuvânt pe această linie îl reprezintă „keatonesque”, care „datează din 1921, aproape la începuturile succesului extraordinar al actorului şi producătorului comic, şi se referă adesea la expresia impasivă şi la înclinaţia pentru comedia fizică”.

Cel mai recent cuvânt este „tarantinoesque”, despre care se auzea prima dată în 1994, odată cu apariţia în cinematografe a filmului „Pulp Fiction”. Cuvântul se referă la calităţi precum „violenţă grafică şi stilizată, referinţe din cinema şi literatură, naraţiuni non-linerare, dialoguri iscusite”.

Alte cuvinte sunt „spielbergian”- „teme fantastice sau umaniste, sau un simţământ sentimental”, lynchian- „juxtapunerea elementelor sinistre sau suprarealiste cu medii de zi cu zi, mundane”, sau kubrickian- „perfecţionism meticulos, măiestrie a aspectelor tehnice ale producerii de film, şi un stil vizual în film care cuprinde o varietate de genuri”. 

Acest gen de cuvinte sunt, mai spune Leyland, „şi o amintire a impactului pe care aceste filme le-au avut în cinema în anii '90”. citeste totul despre: