VIDEO Dezbatere „Historia”: Pactul Ribbentrop-Molotov şi pierderea României Mari

VIDEO Dezbatere „Historia”: Pactul Ribbentrop-Molotov şi pierderea României Mari

Molotov semnează Pactul germano-sovietic de neagresiune. În spatele lui se află Ribbentrop şi Stalin.

Semnarea acordului de neagresiune sovieto-german din 23 august 1939 (Pactul Ribbentrop-Molotov) a deschis drumul către al Doilea Război Mondial.

Mai mult, în protocolul adiţional secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la articolul 3, era stipulat: „În privinţa sud-estului Europei din partea sovietică este subliniat interesul pentru Basarabia. Partea germană declară totalul dezinteres politic pentru aceste regiuni”. La Bucureşti, Pactul Ribbentrop-Molotov a „căzut ca un trăsnet din senin”, mulţi oameni politici intuiau corect că cele două ţări s-au pus de acord şi asupra teritoriilor din România şi Polonia pe care şi le vor împărţi între ei.

Care a fost reacţia României la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov? Cum au interpretat Franţa şi Marea Britanie semnarea acordului de neagresiune sovieto-german din 23 august 1939? De ce s-a dezmembrat România Mare?  La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Marius Diaconescu, şi Cătălin Manea, istoric la Muzeul Naţional Cotroceni, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă, redcator-şef al revistei „Historia” şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările