LIVE VIDEO Dezbatere „Historia“, ora 11.00: Ziua în care România şi-a pierdut independenţa

Ziua în care România şi-a pierdut independenţa

Prin Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918, România pierdea 10% din populaţie, Dobrogea cu 20.045 de kilometri pătraţi, alţi 7.000 de kilometri pătraţi din zona carpatică fiind cedaţi Austro-Ungariei. Însă pierderea cea mai importantă a fost cea economică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de cesiunile teritoriale, cele mai grele şi umilitoare condiţii ale Păcii erau cele economice. Statul român trebuia să cedeze cele mai importante resurse ale sale, cheia economică a prosperităţii statului – petrolul şi cerealele.
 
Cedarea acestora însemna, de fapt, pierderea independenţei economice, iar prezenţa trupelor de ocupaţie însemna că de facto nici independenţa politică nu prea mai funcţiona. România devenea o construcţie statală nerelevantă, un stat satelit, o colonie a Germaniei şi a Austro-Ungariei.
 
De ce au impus Puterile Centrale condiţii umilitoare României? Cum s-a întors soarta războiului? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul militar Manuel Stănescu într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.
 
citeste totul despre: