Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live. Vestea ce a şocat România: Asasinarea Ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale

Vestea ce a şocat România: Asasinarea Ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale

Şase pistoale, opt revolvere şi sânge rece. De atât a fost nevoie ca o întreagă familie să fie masacrată şi ca o dinastie să dispară ca şi când n-ar fi fost. În urmă cu 100 de ani, în noaptea de 16 spre 17 iulie, Ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa Alexandra, cei cinci copii şi servitorii loiali au fost asasinaţi, în 10 minute, în pivniţa casei Ipatiev din Ekaterinburg.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Departe, în România, pe 31 iulie, Regina Maria, verişoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea, nota în jurnal: „Bietul Nicky, ce sfârşit tragic şi lugubru, ce decădere dintr-o glorie şi putere extraordinare. Nu pot îndura să mă gândesc, mi se frânge inima. […] Acum nu mai ai nevoie de nicio pompă, ai nevoie de inimi care să încerce să te înţeleagă”.
 
De ce l-au asasinat bolşevicii pe Ţarul Nicolae al II-lea? Care erau relaţiile dintre România şi bolşevici în 1918? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dan Falcan şi Manuel Stănescu, istoric militar, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: