LIVE Dezbatere „Historia”: Cum este folosit mitul lui Horthy în Ungaria de azi

Cum este folosit mitul lui Horthy în Ungaria de azi

Figura lui Miklós Horthy este sinonimă cu istoria Ungariei interbelice. De el se leagă renaşterea ţării după destrămarea Imperiului şi încercările de a recupera teritoriile pierdute la Trianon.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
În memoria istorică a românilor – şi nu numai a lor –, Horthy este tipul dictatorului fascist, în rând cu Adolf Hitler şi Benito Mussolini, iar numele său echivalează cu ocupaţia, deportările şi abuzurile contra populaţiei civile din Transilvania de Nord în anii 1940–1944. În procesele de la Nürnberg nu va sta însă pe banca acuzaţilor, ci în boxa martorilor, iar sfârşitul vieţii şi-l va trăi în linişte la Estoril, la fel ca alţi mari exilaţi ai epocii (între care şi Carol II, fostul rege al României). În ultimii ani, e aşezat pe piedestal de regimul Viktor Orbán, în galeria eroilor naţiunii maghiare
 
Despre ce a însemnat regimul lui Horthy, discutăm la „Dezbaterile Historia”, începând cu ora 12.00, la Adevărul Live, cu Catherine Horel, autoarea volumului „Amiralul Horthy, regentul Ungariei”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: