Lista albă a teatrelor salvate de la concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a dat publicităţii numele celor 37 de instituţii de spectacole exceptate de la Ordonanţa nr. 63, printre care teatrele din Sibiu, Arad şi Braşov. Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti nu va fi celor afectat de disponibilizări, deşi iniţial nu era inclus în lista Ministerului Culturii.

„Am trăit un coşmar, dar am găsit documentul care arată că teatrul a fost înfiinţat la 1 februarie 1949, de Ministerul Artelor, nu de o autoritate locală", a declarat Lucian Sabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu" din Ploieşti, pentru „Adevărul". „Kelemen Hunor, ministrul Culturii, ne-a promis că astăzi teatrul nostru va fi trecut pe lista«salvaţilor»", a punctat Sabados.

Vezi aici lista completă a celor 37 de instituţii de spectacole exceptate de la Ordonanţa nr. 63

Ministrul Kelemen Hunor a declarat că s-a hotărât să se apeleze la articolul III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 şi să fie scoase de sub incidenţa actului normativ instituţiile de spectacole din subordinea autorităţilor locale, care însă nu au fost înfiinţate de acestea, ci de Guvern. 

„Acestor instituţii, care au fost înfiinţate prin hotărâre a Consiliului de miniştri sau decret regal, li se vor aplica reduceri de personal în limită rezonabilă şi ţinând cont de profilul fiecăreia", a explicat ministrul Culturii.

4.000 de posturi

Ministerul Culturii a făcut publică lista celor 37 de instituţii de spectacole, din Bucureşti şi din ţară, care nu cad sub incidenţa Ordonanţei nr. 63/2010, ce prevede reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală. Astfel, o serie de instituţii de spectacole sau concerte nu fac obiectul aplicării articolului III, alineatul 1, din Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 din 30 iunie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006.

Printre aceste instituţii, care au un total de peste 4.000 de posturi ocupate, se numără Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, Teatrul de Stat Oradea (Secţia română şi maghiară), Teatrul „Sică Alexandrescu" din Braşov.

Citeşte şi: Hunor: „E o aplicare greşită a legii“

Concedieri: directorii teatrelor din Bucureşti nu dau afară actori, ci doar personal auxiliar

De asemenea, o serie de filarmonici din ţară au fost salvate de la disponibilizări: Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca, Opera şi Filarmonica din Braşov, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iaşi sau Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa.

"Nu sunt afectate instituţiile, teatrele, care au fost înfiinţate prin hotărâre a Consiliului de miniştri sau decret regal."
Kelemen Hunor
ministrul Culturii

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite