Legislaţia antievreiască din timpul lui Carol al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima lege cu caracter antisemit adoptată de către guvernul României a fost legea revizuirii cetăţeniei care va fi sancţionată de către Carol al II-lea în ianuarie 1938. Asta nu însemna o revizuire a cetăţeniei pentru toată populaţia, ci includea doar minoritatea evreiască în acest cadru.

 După revizuirea cetăţeniei începută în anul 1938 şi încheiată în anul 1939  care afecta o treime din populaţia evreiască, legea care fusese decretată de Carol al II- lea la data de 8 august 1940 privind starea juridică a evreilor îi va transforma pe toţi în cetăţeni de  categoria a doua a. Astfel prin Decretul emis nr. 2650 se urmărea nu doar impunerea unei noi ordini de stat în România ci şi o nouă viziune a acestor interese o viziune care era exprimată “ în distincţia juridică şi politică ce trebuia făcută între românii de sânge şi cetăţenii română

Primul Decret-lege prin care se va pune pecetea noului statut juridic al evreilor din România, este elaborat chiar înaintea proclamării statului naţional legionar, fiind promulgat la data de 8 august 1940 sub semnăturile regelui Carol al II-lea, inginerului Ion Gigurtu, preşedintele al Consiliului de Miniştri la acel moment şi profesorului la Facultatea de Drept din Bucureşti, I.V. Gruia, ministrul Justiţiei.

Continuarea pe Historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite