Lecţie de Românism la Valea Uzului. Clipa emoţionantă la care mii de români au plâns

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de români au participat la ceremoniile organizate de primăria Dărmăneşti la Valea Uzului.
Mii de români au participat la ceremoniile organizate de primăria Dărmăneşti la Valea Uzului.

Mii de Români au participat pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, la comemorarea ostaşilor căzuţi în timpul primului şi al celui de al doilea război mondial. Momente emoţionante au avut loc şi s-a oferit o adevărată lecţie de românism. Cu părere de rău o parte din presa centrală a denaturat complet acest eveniment, iar în unele cazuri chiar a dezinformat în mod voit.

image

În România se duce o amplă campanie de denigrarea a oricărui simbol naţional. Nu mai poţi avea grijă de propriile morminte căci eşti considerat extremist, nu mai poţi flutura steagul tricolor de Ziua Eroilor că eşti pe loc catalogat drept provocator. Trebuie să stai cu capul plecat şi asta în timp ce pe pământul românesc se flutura steagul Ungariei. Păi dacă am fi mers la Budapesta cu steagul României, aşa cum am făcut în 1919, atunci cum s-ar mai fi numit?

Am fost la aceste evenimente şi am rămas stupefiat de modul manipulator în care s-a făcut relatarea pe acest subiect. Reacţia participanţilor a întârziat să apară pentru simplul fapt că la Valea Uzului nu există semnal telefonic şi practic abia după ora 19.00 s-au putut oferi imagini. Presa s-a folosit de aceste momente pentru relata o versiune deformată a evenimentelor.

S-a scris că s-au rupt cruci ale ostaşilor unguri: total fals. Nici o cruce din Valea Uzului nu a fost ruptă, nici un steag nu a fost ridicat de pe cruci, mai mult decât atât, participanţii au depus lumânări nu doar la mormintele eroilor români ci şi la cei maghiari, ruşi, italieni sau orice altă naţionalitate ar fi avut cei căzuţi acolo. Participanţii au cinstit ostaşii români şi au oferit respect celorlalţi.

image

Ceremonia era programată să înceapă la ora 17.00. Pentru aceasta exista autorizaţie emisă în condiţiile legii  deşi, fiind Ziua Eroilor, aceasta nu era necesară. Cu toate acestea UDMR a decis să facă o declaraţie de presă fix din cimitir, cu scopul expres de a încerca împiedicarea desfăşurării momentului. La ora  17.00  orice altă manifestaţie decât cea care era programată trebuia să înceteze. Acest lucru nu s-a întâmplat căci aproximativ 20 de cetăţeni cu steagul Ungariei au încercat să blocheze accesul în cimitir- subliniez: cu steagul Ungariei.

Fac din nou precizarea că nu a existat absolut nici o altercaţie între maghiari şi români şi nici între maghiari sau români şi forţele de ordine. De asemenea atrag atenţia că doar în România la acest moment s-a comemorat Ziua Eroilor, fiecare naţiune având propria zi, cea a Ungariei fiind o alta.

Cum poţi să afirmi că mii de români au fost provocatori în faţa a aproximativ 20 de cetăţeni cu steagul Ungariei? În fapt a fost exact tocmai invers, dar românii s-au comportat exemplar.

Pe de o parte se aflau 20 de cetăţeni cu steagul Ungariei şi pe de cealaltă parte s-a aflat jandarmeria şi mii de români. Aceştia au aşteptat până când s-a putut permite accesul, existând câteva incidente minore, dar de aşteptat din moment ce se pusese lacăt pe poartă în mod ilegal. După câteva minute de agitaţie s-a putut intra în cimitir împreună cu  soborul de preoţi. Apoi nu a mai avut loc absolut nici un incident şi slujba de sfinţire dar şi de comemorare a decurs fără incidente.

Trebuie să subliniez faptul că U.D.M.R. a încercat în ultimii ani să pună stăpânire pe acest cimitir internaţional al eroilor. În anul 1994 crucile tuturor ostaşilor români au fost arse de către extremişti unguri. Abia în 2018, cu bani alocaţi de la bugetul de stat pentru Celebrarea Anului Centenar, toate crucile distruse la acel moment au fost refăcute, de data aceasta din beton, prin intermediul unui program al Primăriei Dărmăneşti.

image

Partidul ilegal(constituţia interzice realizarea de partide politice pe criterii etnice) denumit U.D.M.R. a încercat în ultima perioadă să manipuleze opinia publică afirmând că acolo nu au căzut ostaşi români. Nu există picior pe acest pământ pe care să nu fi căzut ostaşi români. Acolo se odihnesc peste 140 de eroi, numele şi prenumele fiecăruia fiind cunoscut în clar. Acestea au fost rostite integral la ceremonia ce a avut loc de Ziua Eroilor.

image

Au fost momente cu adevărat deosebite în care numele fiecărui român căzut la datorie pentru Ţară a fost rostit. Punctul central al serii a venit de unde nici nu te aşteptai: spre final o tânără care sigur nici nu făcuse 18 ani a fost invitată să îşi aducă omagiul. Ce a urmat a fost cu adevărat emoţionant şi lacrimile au curs pe obrazul celor câteva mii de români prezinţi la eveniment. Momentul a fost înregistrat şi postat pe reţelele de socializare unde a avut deja peste 100 000 de vizualizări, devenind viral.

Cred că aceste imagini vor face lumină şi vor arăta tuturor românilor că acolo, la Valea Uzului, nu a existat nimic care să denigreze demnitatea noastră de români(materialul de mai jos nu este editat).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite