Lansările de impact ale „Adevărului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Adevărul a prezentat sâmbătă, 2 iunie, patru titluri în premieră, la Târgul de carte Bookfest, care s-a încheiat ieri la Complexul Romexpo din Bucureşti. „Dumitru-Dorin Prunariu - biografia unui cosmonaut", de Annie Muscă, povestea vieţii primului român care a ajuns în Cosmos, a fost prima carte lansată.

La stand s-au aflat Dumitru Prunariu, cel care, la 14 mai 1981, devenea primul român care ajungea în spaţiul cosmic, Annie Muscă, autoarea cărţii, şi Alexandru Mironov, senior editor al revistei „Ştiinţă şi tehnică".

Dumitru Prunariu, care a stat în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, a spus că volumul prezintă multe lucruri neştiute din cariera sa, dar şi lucruri legate de familie. În opinia sa, Annie Muscă a conceput cartea într-un ritm alert şi a făcut-o foarte uşor de citit.

Aplauze pentru un demers editorial

Cartea „Viaţa lui Ceauşescu: Ucenicul partidului" de Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu, primul volum dintr-o trilogie în lucru, a fost prezentată de istoricii şi academicienii Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu.

Fostul ministru de Externe Ştefan Andrei şi Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul", s-au aflat şi ei la standul editurii, alături de autorii biografiei lui Nicolae Ceauşescu.

Academicianul Dan Berindei a spus că a citit cartea rapid, mai întâi din obligaţie, apoi cu un interes deosebit, care a făcut să nici nu mai conteze timpul. El a mărturisit că aşteaptă cu nerăbdare şi următoarele două volume ale trilogiei, „Fiul poporului" şi „Tiranul".

Academicianul Dinu C. Giurescu a declarat că este nevoie de multă migală şi de pricepere ştiinţifică pentru a face o asemenea biografie.

„Ceea ce surprinde în primul rând este amploarea proiectului. Nu avem un singur volum, ci trei volume. Primul cuprinde copilăria lui Ceauşescu, până la maturitate, în 1959. Al doilea îl prezintă la putere, iar al treilea are un titlu la care sper să mai reflecte autorii, pentru că Ceauşescu nu a fost numai un tiran", a adăugat academicianul şi istoricul Dinu C. Giurescu.

Ministru asaltat de cititori

Editura Adevărul a organizat şi un eveniment în premieră. Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din perioada lui Ceauşescu, a intrat în dialog cu cititorii şi a acordat autografe pe cartea „I se spunea Machiavelli" - Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea.

50 de exemplare s-au vândut în timp-record, iar Ştefan Andrei a fost nevoit să mai rămână la stand, dincolo de ora care îi fusese alocată, pentru a semna toate volumele.

"Ceea ce surprinde în primul rând este amploarea proiectului. Nu avem un singur volum, ci trei volume."

Dinu C. Giurescu istoric

Masonerie şi propagandă

Alte două volume au fost lansate sâmbătă, 2 iunie, la standul Editurii Adevărul. Primul dintre ele a fost „Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie", de Giuliano Di Bernardo.

Autorul cărţii a spus că viaţa sa a fost susţinută de doi piloni: Universitatea şi epistemologia, pe de o parte, şi masoneria, pe de altă parte. „Am ţinut aceste două lucruri separate, până acum. Prin această carte le reunesc, pentru că sunt o expresie a vieţii mele".

Cel de-al doilea volum prezentat a fost „Enciclopedia propagandei româneşti", de Călin Hentea. Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a spus că enciclopedia este minunat scrisă şi excelent realizată, iar jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef al revistei „Historia", a amintit că autorul cărţii, Călin Hentea, este colaborator al revistei şi stârneşte mereu valuri de polemică, prin fiecare articol pe care îl publică.

„Când am scris cartea, nu m-am simţit curajos, ci am simţit plăcere şi bucurie. N-am vrut să-i caut noduri în papură istoriei, ci să le spun lucrurilor pe nume cât mai sincer, cât mai coerent şi cât mai argumentat", a declarat Călin Hentea. La stand s-a aflat şi jurnalistul de război Adelin Petrişor, care are un capitol special în enciclopedie, în zona propagandei militare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite