Globalizarea – pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Prințesa și profetul" de Shafique Keshavjee, ce va apărea în curând la Editura Nemira, propune o dezbatere despre lumea de azi, aşezând faţă în faţă beneficiile şi consecinţele negative ale globalizării, pornind de la o tulburătoare poveste de dragoste

Originar din India, profesor de teologie, Shafique Keshavjee s-a impus ca nume promițător în peisajul literaturii contemporane după apariția romanului „Regele, înțeleptul și bufonul", o istorie comparată a religiilor deghizată în ficțiune, cartea publicată în România de Editura Nemira.

Câțiva ani mai târziu, a scris „Prințesa și profetul", un roman despre globalizarea contemporană și efectele ei asupra vieții cotidiene. Începând la Bombay, oraș al contrastelor, în care coabitează reprezentanți ai tuturor straturilor sociale și categoriilor socio-profesionale, cartea aduce în prim-plan fenomene ca sărăcia și violența.

Shafique Keshavjee explică în primele pagini ale romanului: „Un singur tip de întrebări se regăsește în această povestire: cum se face că, în ciuda experienței dobândite timp de secole, lumea noastră ramâne atât de inumană, de nedreaptă și de înrobitoare și de ce, în ciuda atâtor cuceriri ale cunoașterii și genialității, la fiecare șapte minute un copil sub zece ani moare în continuare de foame? De ce mai mult de 800 de milioane de ființe umane ca voi și ca mine suferă în permanență de subnutriție și zac în cocioabe? De ce la Sud, ca și la Nord, nevoia de hrană și/ sau de sens continuă să cufunde în moarte atâția bărbați și femei, copii și bătrâni, cerșetori și milionari?"

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite