George Rădulescu: „Djuvara este opusul «modelelor» livrate la TV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul noii cărţi a Editurii Adevărul povesteşte despre farmecul unuia dintre ultimii supravieţuitori ai epocii interbelice, perioadă de mare efervescenţă culturală. Mâine, la ora 12.00, Librăria Adevărul din Bucureşti, strada Doamnei, găzduieşte lansarea volumului „Un secol cu Neagu Djuvara“, de George Rădulescu.

„Adevărul": De ce Neagu Djuvara, ca subiect al primei tale cărţi de convorbiri?

George Rădulescu: Neagu Djuvara este, prin excelenţă, modelul de care are nevoie tânăra generaţie de astăzi. Acest model este necesar românilor care, din nefericire, se mişcă între „repere" precum Nicolae Guţă şi Gigi Becali. Un tânăr care studiază astăzi în şcolile româneşti, neavând şansa de a cunoaşte persoane de mare anvergură intelectuală, care, odată, populau aceste instituţii de învăţământ, poate cădea foarte uşor în plasa unor personaje de succes efemer. Acestea „îi demonstrează" că în România se pot câştiga bani uşor, fără efort, fără o instrucţie riguroasă.

Citiţi şi:

Neagu Djuvara văzut de aproape

Neagu Djuvara este opusul „modelelor" livrate de aproape toate canalele de televiziune româneşti. Neagu Djuvara este un om - în adevăratul sens al cuvântului - al cărui destin a fost condus, în mod cert, de „mâna" divinităţii şi care a reuşit să asimileze din experienţele trăite ceea ce era mai important. De altfel, cartea pe care am scris-o în urma dialogurilor cu Neagu Djuvara are o arie de adresabilitate foarte largă; nu are ca ţintă neapărat absolventul de istorie sau intelectualul român, ci tânărul simplu, care se află în formare şi care caută puncte de sprijin în această lume, de multe ori dezaxată, în care trăim.

Este o carte gândită pentru a oferi nişte răspunsuri. Fiecare este liber să tragă concluziile pe care le doreşte lecturând această carte, dar cu siguranţă va rămâne cu ceva. Va înţelege ce înseamnă atitudine, anvergură intelectuală, bun-simţ şi decenţă, într-o societate normală. Practic este un apel la normalitate şi sper ca aceste pagini să fie receptate ca atare.

Cum ai procedat pentru a-l convinge pe Neagu Djuvara să accepte?

Trebuie să mărturisesc că am scris un „discurs" pe care l-am învăţat pe dinafară, înainte de a mă prezenta în faţa profesorului. Asta se întâmpla pe la sfârşitul lunii septembrie. Am încercat să-mi fac loc printre numeroasele proiecte în care este implicat Neagu Djuvara, şi iată că am reuşit. În acel „discurs", ideea principală pe care i‑am transmis-o profesorului Djuvara a fost că generaţia mea, din nefericire, este una fără prea multe repere. Nu am avut la îndemână modele, aşa cum a avut generaţia dânsului. În acei ani, exista totuşi un Mircea Eliade, exista, de ce să n-o spunem, un Nae Ionescu, exista un Mihail Sebastian, exista un Emil Cioran, cu care, de altfel, Neagu Djuvara a legat o frumoasă prietenie, exista un Vintilă Horia...

Erau şi sunt nume sonore ale intelectualităţii româneşti. Generaţia mea nu a avut repere atât de multe şi atât de consistente ca aceea a profesorului. Era altă lume, atunci. Pe acest lucru mi-am axat „pledoaria" pentru a-l convinge pe Neagu Djuvara să accepte provocarea de a ne adresa, împreună, unei generaţii aflate, din nefericire, între emigrare şi resemnare.

Ai avut în minte şi un model, un reper printre cărţile de dialog cu personalităţi, apărute după Revoluţie?

Nu-mi poate veni în minte decât cartea „Între Dumnezeu şi neamul meu", un volum cu şi despre Petre Ţuţea, o carte care cred că a fost o bornă după '90. Sper, din tot sufletul, ca „Un secol cu Neagu Djuvara" să fie receptată de public aşa cum a fost receptată, la vremea ei, cartea „Între Dumnezeu şi neamul meu". În mod cert, cartea „Un secol cu Neagu Djuvara" va rămâne şi pentru generaţiile care vor urma. Mă gândesc acum la fetiţa mea, care are trei ani şi zece luni şi care va înţelege mai târziu de ce tatăl ei a fost atât de ocupat o vreme.

"Am scos cartea într‑un timp-record pentru că am vrut să ofer un dar de Crăciun publicului."
George Rădulescu
jurnalist

11 ani de presă

Licenţiat în drept şi în teologie, George Rădulescu şi-a început activitatea în presa centrală acum mai bine de unsprezece ani. A fost redactor în cadrul Departamentului „Politică internă" al cotidianului „Curierul naţional", vreme de peste cinci ani, şi a colaborat la alte câteva publicaţii. Din 2006 este jurnalist la „Adevărul" unde a coordonat departamentele „Politică internă" şi „Publicistică".

Din ianuarie 2008 realizează dialogurile săptămânale „La masa Adevărului", în cadrul cărora personalităţi ale vieţii publice româneşti abordează teme de interes pentru cititorii de presă quality.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite