FOTO România anilor '60, surprinsă în imagini de un fotograf american

FOTO România anilor '60, surprinsă în imagini de un fotograf american

Manifestaţie comunistă în România, în 1964 Foto: LIFE Magazine

În 1964, Carl Mydans, fotograful revistei americane „LIFE“, a venit într-o vizită în România – pe atunci Republica Populară Română –, cu un an înainte de moartea liderului comunist al ţării din acea vreme, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Seria sa de fotografii controlate de sistem suprind perfect modul în care aparatul de propagandă lucra pentru a fabrica, şi peste hotare, o imagine idilică a vieţii sub Partidul Comunist Român.

Ştiri pe aceeaşi temă

O Românie ideală – asta surprind imaginile fotografului american. Cu o economie în plină expansiune, cu oameni aparent fericiţi, încântaţi că iau parte la manifestaţiile de pe străzile oraşelor, şi mândri de liderii ţării ei, despre România anului 1964 mai că ai spune că era ţara unde ţi-ar fi plăcut să trăieşti. Doar că, pe verso, albul fotografiilor ar trebui completat cu cealaltă faţa a ţării, cea nevăzută, dar reală, din acea vreme. Privirile plină de frică ale oamenilor, restricţiile de toate felurile, teroarea din puşcăriile comuniste (desfiinţate, prin decret, în vara acelui an), unde au murit sute de mii de români pentru că s-au împotrivit sistemului exprimă o epocă a lui Dej mai apropiată de realitate. Dar regulile erau altele în comunism: pentru a putea realiza fotoreportajul, fotograful era permanent urmărit de autorităţi, iar grija lor era, printre altele, ca obiectivul aparatului său de fotografiat să fie îndreptat numai spre marile realizări ale partidului. Imaginea României comuniste trebuia să fie imaculată şi numai aşa arătată întregii lumi! Rezultatul? O impecabilă reprezentare de cum funcţiona propaganda comunistă furnizată – cum altfel? – ironic de o publicaţie americană.

 

Întreaga galerie foto poate fi văzută aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: