FOTO Păpuşile de la Ţăndărică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie" debutează azi, la Teatrul Ţăndărică, din Bucureşti, cu premiera oficială a unui spectacol de Alexander Hausvater: „Galaxia Švejk", în scenografia lui Constantin Ciubotariu şi costumele Florilenei Popescu.

Spectacolul dedicat adulţilor este o epopee tulburătoare cu animaţii, proiecţii şi imagini plastice, cu textul adaptat după celebrul roman al lui Jaroslav Hašek. „Într-o societate fără formă şi conţinut din viitorul depărtat se creează forme autocratice care duc la violenţă şi război. Singurul care luptă contra acestor fenomene e faimosul soldat Švejk, acum lansat pe bolta celestă a unui viitor cu forme noi dar obiceiuri vechi", spune regizorul Alexander Hausvater. „Švejk supravieţuieşte nu numai din cauza poveştilor lui şi a măştii de imbecil, dar şi prin prisma  unei inocenţe inedite care stă la baza umanităţii. Spectacolul de la Ţăndărică este o explozie de ritm, culoare, mişcare şi spiritualitate", recomandă regizorul.

„Cenuşăreasa" lui Purcărete

În festivalul care se desfăşoară până la 5 decembrie sunt, în fiecare zi, câte 2-3 producţii din străinătate, dar şi spectacole de vârf autohtone, printre care: „Dincole de umbre" (Universitatea de arte "George Enescu", Iaşi), „Apolodor", după textul lui Gellu Naum, regizat de Mona Marian (Teatrul de păpuşi PUCK- Cluj -Napoca), „Motanul încălţat" (Teatrul de Păpuşi Gulliver, Galaţi, după un text de Charles Perrault, în regia lui Daniel Stanciu) sau „Cenuşăreasa", în regia lui Silviu Purcărete (Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti).

„Cenuşăreasa", care se va juca luni dimineaţă, de la ora 10.00, la Teatrul Ţăndărică, aduce o lume adiacentă poveştii (păianjenul, ţânţarul, familia de şoricei), iar personajele sunt concepute după principiul plastic al păpuşilor de porţelan din secolul al 19-lea, pe muzica operei lui Rossini. Scenografia este semnată de Carmen şi Gheorghe Raszovschi.

Dintre producţiile internaţionale, amintim: „Pasărea care vesteşte ploaia" (Teatrul Train, Ierusalim), „Marionete care dansează" (Praga) sau „Copacul magic" (Teatrul de umbre Cengiz Ozek, Istanbul). Preşedintele juriului este criticul Ion Parhon, iar preşedintele de onoare este Hisashi Shimoyama, invitat din Japonia.

DANS DE MARIONETĂ

Luni, de la ora 18.00, va fi reprezentat spectacolul „Marionete care dansează", invitat din Israel. Frumoasele marionete au numere de jazz, blues şi swing, fiind acompaniate de diverse instrumente muzicale.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite