FOTO Istoria rochiei de mireasă în Marea Britanie: Regina Victoria a impus tradiţia coroniţei din flori de portocal şi Regina Elisabeta a II-a a renunţat la ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai aşteptate momente de la nunţile regale este sosirea miresei, pentru a-şi dezvălui rochia de mireasă. De la Regina Victoria înainte, toate miresele regale purtau coroniţe cu flori de portocal şi îşi împodobeau rochiile cu dantelă, trandafiri, trifoi şi mirt. Abia începând cu epoca contemporană florile au fost înlocuite cu diademe, perle şi diamante brodate pe rochii.

Regina Victoria era deja pe tronul Marii Britanii atunci când s-a căsătorit cu Prinţul Albert, pe 10 aprilie 1840. Ea a ales o rochie simplă, din satin alb, cu volane mari de dantelă Honiton. Prinsă de decolteu, purta o broşă pe care prinţul i-o dăruise drept cadou de nuntă – bijuteria era compusă dintr-un safir mare, înconjurat de diamante. De asemenea, cerceii şi colierul erau din diamante. Pe cap, în loc de diademă, a purtat o coroniţă de flori de portocal şi un voal de dantelă.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Alice – a doua fiică a Reginei Victoria – s-a căsătorit cu Prinţul Ludovic de Hesse pe 1 iulie 1862. Ceremonia a avut loc la şapte luni de la moartea Prinţului Albert, iar familia regală britanică se afla încă în doliu. Din această cauză, rochia a fost în acord cu momentul solemn. Era o rochie lungă, împodobită numai cu dantelă Honiton, cu un voal din acelaşi material, şi cu o coroniţă din flori de portocal şi mirt.

Imagine indisponibilă

La fel ca mama şi sora sa, Prinţesa Elena a ales tot satinul alb, dantela, mirtul şi florile de portocal pentru a-şi compune ţinuta la nunta cu Prinţul Christian de Schleswig-Holstein, pe 5 iulie 1866.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Alexandra a Danemarcei s-a căsătorit cu prinţul Albert Edward (fiul cel mare al Reginei Victoria, viitorul rege Eduard al VII-lea) pe 10 martie 1863. Edward fiind moştenitorul tronului, nunta a fost una pe măsura importanţei mirilor, iar rochia miresei, la fel. Rochia albă de mătase era împodobită cu flori de portocal şi ornamentată cu dantelă, trandafiri, trifoi şi ciulini. Prinţul i-a făcut cadou de nuntă un colier din perle şi diamante şi cercei cu pandantive sub formă de picătură.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Louise, cel de-al şaselea copil al Reginei Victoria, s-a căsătorit pe 21 martie 1871 cu Marchizul de Lorna, John Campbell. Louise a purtat o rochie din mătase albă, ornamentată cu simboluri naţionale şi regale, cu volane de dantelă şi presărată cu flori. Voalul de dantelă, pe care l-a conceput chiar ea, era prins cu două ace de păr cu diamant, cadou primit de la fraţii ei, Prinţul Arthur, Prinţul Leopold şi Prinţesa Beatrice.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Louise Margaret s-a căsătorit cu Prinţul Arthur, Duce de Connaught, pe 13 martie 1879.  Rochia ei de mireasă reflecta ascendenţa sa prusacă, fiind croită în Silesia, din satin alb şi decorată cu mirt şi flori de portocal. Trena era din dantelă şi avea o lungime de patru metri. Voalul, la fel ca trena, erau din dantelă point dAlençon.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Helena de Waldeck şi Pyrmont s-a căsătorit cel mai mic dintre fiii reginei Victoria, prinţul Leopold, pe 27 aprilie 1882. Rochia sa de mireasă a fost croită în Paris, din satin alb, şi decorată cu tradiţionalele flori de portocal şi cu mirt şi cu fleur de lis. Şi ea a optat tot pentru dantelă point dAlençon pentru voal. În păr a purtat o coroniţă de flori de portocal şi mirt.

Imagine indisponibilă

Mezina reginei Victoria, prinţesa Beatrice, s-a căsătorit cu prinţul Henry de Battenberg, pe 23 iulie 1885. A purtat o rochie din satin alb, împodobită cu flori de portocal şi cu mici flori sălbatice albe. Prinţesa Beatrice a fost singura căreia regina Victoria i-a permis să poarte voalul şi dantela pe care ea le purtase la nunta ei.

Imagine indisponibilă

Prinţesa Mary de Teck s-a căsătorit cu viitorul Rege George al V-lea, în iulie 1893. A purtat o rochie elegantă, alb cu argintiu. Rochia a fost creată de Arthur Silver, recunoscut pentru stilul său Art Nouveau cu influenţe japoneze. Trena, ţesută în brocart argintiu şi alb, era brodată cu trandafiri, trifoi şi ciulini, iar voalul era prins cu un diamant trandafiriu de York. Mary a continuat tradiţia de a purta flori de portocal, atât în păr, cât şi prinse de decolteul rochiei.

Imagine indisponibilă

Lady Elizabeth Bowes-Lyon s-a căsătorit cu viitorul Rege George al VI-lea, în 1923. Ea a optat pentru un look ce amintea uşor de perioada medievală, cu o rochie fără talie, din crep din mătase ivoriu, cu benzi de lamé argintiu brodate cu perle.

Imagine indisponibilă

Trandafirul de York a fost elementul central al rochiei de mireasă a actualei regine a Marii Britanii. În plus, peste 10.000 de perle şi cristale au fost brodateir Norm manual pe rochia creată de San Hartnell. Designerul a spus că s-a inspirat din „Primăvara“ lui Boticelli. În locul coroniţei de flori, Elisabeta a II-a a ales o tiară de diamante şi perle. Trena de tul de mătase ivoriu avea o lungime de peste 4 metri.

Imagine indisponibilă

Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate rochii de mireasă a fost cea a Prinţesei Diana. Rochia a fost creată de David şi Elizabeth Emanuel, în 1981. Ceea ce se distinge în mod particular este faptul că dantela folosită îi aparţinuse reginei Mary, iar tiara cu diamante era o moştenire a familiei Spencer.

Imagine indisponibilă

Camilla, Ducesa de Cornwall, s-a căsătorit cu prinţul Charles în 2005. Aceasta a purtat o rochie realizată de Robinson Valentine.

Imagine indisponibilă

Catherine, Ducesa de Cambridge, sa căsătorit cu prinţul William în aprilie 2011, la Westminster Abbey şi a purtat o rochie realizată de casa de modă Alexander McQueen.

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite