Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, proiectat în această seară New York

Despre pelicula regizată de românul Andrei Ujică, „The New Times" scrie într-o cronică recentă că este un „documentar strălucit", în care Nicolae Ceauşescu aproape că interpretează rolul „unui ventriloc".

Ştiri pe aceeaşi temă


„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", care reconstruieşte din imagini de arhivă destinul dictatorului, va avea premiera americană în această seară, în Manhattan.


Înainte de eveniment, cotidianul american „The New York Times" a publicat o cronică a filmului regizat de românul Andrei Ujică, în vârstă de 59 de ani, emigrat în Germania în 1981.


Criticul Manohla Dargis scrie că „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu"
nu poate fi „monumentul dorit de Ceauşescu". „Din multe puncte de vedere, Ceauşescu pare că este şi el, în aceeaşi măsură ca Ujică, autor al acestui documentar strălucit", apreciază Dargis în „The New York Times".

Nicolae Ceauşescu, „un ventriloc"

Despre titlul filmului, inspirat de volumul „Autobiografia lui Alice B. Toklas", de Gertrude Stein, critical scrie: „Ca şi volumul lui Stein, «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» este un film care parodiază oarecum memoriile subiectului şi care combină ficţiunea cu non-ficţiunea". În film, Nicolae Ceauşescu joacă un rol aproape de ventriloc, mai scrie criticul cotidianului american. Dargis se declară şocată de primele scene din documentar, cele care prezintă procesul soţilor Ceauşescu, înainte de a fi executaţi, în iarna anului 1989.

„Chiar dacă nu cunoşti istoria României, este greu să te obişnuieşti cu aceste imagini dure şi apoi cu paradele care urmează. Aceasta e şi ideea. Pentru decenii, începând cu anul 1965, aceşti doi liliputani - Ceauşescu avea puţin peste 1,60 metri - au condus o ţară care s-a transformat în proiecţia figurilor lor mitologizate", mai scrie The New York Times.

Citiţi şi un interviu cu Andrei Ujică: „M-a urmărit privirea lui Ceauşescu"

Documentarul lui Andrei Ujică este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" s-a aflat, la sfârşitul lui 2010, pe primul loc în topul celor mai bune filme nedistribuite încă în cinematografele din Statele Unite, alcătuit de publicaţia independentă IndieWIRE. În fiecare an, un număr impresionant de critici americani - peste 100 - votează cele mai bune producţii din anul respectiv, la invitaţia IndieWIRE.


Lungmetrajul lui Andrei Ujică, care a avut premiera anul trecut la Festivalul de Cannes şi la 28 octombrie, în România, cu o proiecţie-eveniment la Sala Palatului, a câştigat şi premiul secţiunii Spotlight la Cinema Eye Honors, cele mai importante distincţii dedicate filmului de non-ficţiune.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările