Film românesc, printre favoriţii Berlinalei

După ce şapte dintre cele 20 de filme selecţionate în competiţia Festivalului de la Berlin au fost prezentate şi evaluate de către critici, în tradiţionalul clasament al revistei „Screen International“ continuă să conducă „Eu când vreau să fluier, fluier“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai recente pelicule ale unor regizori mult mai cunoscuţi decât debutantul Florin Şerban, precum Roman Polanski, Thomas Vinterberg, Noah Baumach, Wang Quanan şi Zhang Yimou, au primit note mai mici, în medie, din partea „juriului" publicaţiei britanice.

„Un film crud"

În suplimentul „Screen" de duminică, criticul Dan Făinaru remarcă: „«Crud» este cuvântul-cheie pentru a descrie acest film de debut, precum şi calitatea sa remarcabilă". Cronicarul mai laudă prestaţiile actorilor George Piştereanu (tânărul deţinut Silviu, personajul principal) şi Clara Vodă (mama denaturată a protagonistului).

În „Variety", criticul american Jay Weissberg, un alt bun cunoscător al cinematografiei româneşti, afirmă că „Fluier..." este „genul de film la scară mică, solid şi captivant, pe care publicul festivalier ar trebui să-l aprecieze". Şi în această cronică sunt remarcaţi actorii George Piştereanu, Clara Vodă şi Ada Condeescu (asistenta socială sechestrată de Silviu). În schimb, criticul Kirk Honeycutt de la suplimentul zilnic al „The Hollywood Reporter" prezintă „Fluier..." drept „un film minor, neizbutit din punct de vedere dramatic, venind din România, o ţară care altminteri cunoaşte o renaştere cinematografică".

Oricum, cronicile şi zvonurile de aici plasează filmul lui Florin Şerban printre favoriţii festivalului.

România, pe val

Duminică seara, după ce toate producţiile autohtone avuseseră cel puţin o proiecţie, s-a ţinut petrecerea organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. La fel ca şi la ediţia trecută, evenimentul a avut loc în „Salonul Roşu", spaţiu umplut din nou până la refuz de cineaştii şi jurnaliştii români aflaţi la Berlin, precum şi de numeroşi reprezentanţi importanţi ai industriei de film.

S-a cântat şi s-a dansat (anul acesta a venit rândul Tarafului din Clejani să anime atmosfera - misiune de care s-a achitat cu brio), dar, în loc să se discute, mai mult s-a... urlat, din pricina aglomeraţiei şi a zgomotului. Berlinala o ştie deja: şi la filme, şi la party-uri, românii sunt pe val...

Deplasarea criticului de film Mihai Fulger este sprijinită de Institutul Cultural Român.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: