Festivalul de la Berlin se deschide cu scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei, inaugurată aseară, nu duce lipsă de controverse. Pe lângă scandalul legat de furtul filmului „Hodorkovski“, recent au apărut acuze împotriva festivalului privind deturnarea de fonduri.

Ieri-seară, ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, primarul general al Berlinului, Klaus Wowereit, preşedinta juriului, Isabella Rossellini, şi directorul festivalului, Dieter Kosslick, au dat startul celei de-a 61-a ediţii a Berlinalei. După prezentarea juriului a fost proiectat filmul de deschidere, „True Grit", de Joel şi Ethan Coen.

La ceremonie au luat parte numeroase personalităţi din industria de film germană, dar şi internaţională. Fatih Akin, José Padilha, Jürgen Prochnow, Wim Wenders, Tom Tykwer sau Costa Gavras sunt doar câţiva dintre cei care au păşit pe covorul roşu din faţa „Palatului Berlinalei". Printre aceştia s-a numărat şi regizorul Cyril Tuschi, al cărui film, „Hodorkovski", ţine în suspans festivalul. Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a fost nevoit să pozeze în rolul de gazdă voioasă, chiar dacă ediţia aceasta este marcată de o serie de scandaluri.

Tuschi: „eu nu sunt cumpărat"

Agitaţia din jurul filmului „Hodorkovski", sustras de „necunoscuţi" cu o săptămână în urmă, nu pare nici pe departe încheiată. Deşi regizorul a anunţat că nu va mai vorbi presei până la premiera filmului din 14 februarie, recent a dat cotidianului „Die Welt" noi declaraţii. Săptămâna trecută, filmul care prezintă povestea lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus şi activist anti-Kremlin şi Putin, a fost furat din birourile casei de producţie a regizorului Tuschi. Întreaga presă se întreabă dacă în furt nu e implicată mâna lungă a serviciilor secrete ruseşti.

Declaraţile recente ale regizorului răstoarnă însă datele problemei. Tuschi povesteşte, citat de „Die Welt", că presa din Rusia vede în film o „compromitere a lui Hodorkovski", şi nu neapărat una a premierului Putin. Apropiaţii lui Hodorkovski se consideră oarecum „demascaţi", prin urmare ar fi interesaţi şi ei de împiedicarea prezentării filmului.  Cyril Tuschi se justifică, fără a incrimina o parte sau alta.

„O spun din capul locului: eu nu sunt cumpărat şi nu sunt dator cu nimic vreuneia dintre părţi. Eu arăt doar că Hodorkovski e un om, şi nu un sfânt", spune regizorul. „Interesul meu major a fost legat de întrebarea: de ce un strateg isteţ ca el a făcut greşeala ca, după arestarea partenerului său, Platon Lebedev, să se întoarcă în Rusia? De ce nu a rămas cu averea sa în exil?", spune Tuschi. Un răspuns nu a găsit. Dar se pare că a găsit suficiente faţete ale subiectului încât să-i înfurie atât pe apropiaţii lui Hodorkovski, cât şi pe reprezentanţii Kremlinului.

Scandal „bun", scandal „rău"

Dacă scandaulul provocat de „Hodorkovski" are şi o parte bună pentru directorul festivalului, atrăgând atenţia publică asupra manifestării, un alt recent scandal aruncă o pată asupra Berlinalei. Regizorul german Uwe Boll a declarat publicaţiei „Die Welt" că va depune plângere împrotriva lui Dieter Kosslick, suspectând derapaje financiare legate de taxele care se plătesc la înscrierea filmelor în festival.

„Bănuiala e gravă, fiind vorba de milioane", a declarat Boll, care a promis mai multe detalii în conferinţa de presă convocată pentru duminică. Noul film regizat de Boll, „Auschwitz", fost refuzat anul acesta la Berlinală.

"Nu sunt cumpărat şi nu sunt dator cu nimic vreuneia dintre părţi. Eu arăt doar că Hodorkovski e un om, şi nu un sfânt."
Cyril Tuschi
regizor

Repere la Berlinală

Programul acestui sfârşit de săptămână rezervă cinefililor câteva evenimente: în seara aceasta va fi proiectat filmul „Margin Call", regizat de J.C. Chandor, avându-i în rolurile principale pe Kevin Spacey, Jeremy Irons şi Demi Moore. Filmul se află în competiţia pentru Ursul de Aur.

Sâmbătă vor rula, în secţiunea concurs, trei lungmetraje: debutul regizoral al actriţei americane Victoria Mahoney, „Yelling to the Sky", coproducţia germano-franco-olandeză „Sleeping Sickness" de Ulrich Koehler şi filmul german „Almanya", regizat de Yasemin Samdereli. Scurtmetrajele româneşti vor avea premiera în seara aceasta („Little Red" - foto - regizat de Eva Pervolovici şi „25 iulie", în regia lui Cristi Iftimie) şi sâmbătă seara („Apele tac" de Anca Miruna Lăzărescu).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite